Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
неділю, 22 жовтня 2006 р.

У центрі села Яроповичі Андрушівського району встановлено пам’ятний знак жертвам Голодомору

У центрі села Яроповичі Андрушівського району Житомирської області на знак вшанування пам’яті кількох сотень односельчан, які померли під час Голодомору в 1932-1933 роках, встановлений пам’ятний знак.

В Андрушівській районній державній адміністрації повідомили про те, що спорудження пам’ятного знака спонсорувало Житомирське крайове козацьке товариство "Поліська січ", повідомляє Кореспондент.net.

Мармуровий хрест та постамент виготовив коростишівський підприємець Георгій Зінчук.

Голова Житомирської обласної державної адміністрації Юрій Андрійчук, оцінюючи значення події, зазначив, що встановлення таких пам’ятників є не лише вшановуванням пам’яті жертв голодомору, але і застереженням для майбутніх поколінь, які не повинні допустити повторення такої трагедії.

Пам’ятний знак освятив настоятель Свято-Дмитровского храму ієрей Олександр.

Український Голодомор 1932-1933 років визнано злочином проти людяності. У 1988 році комісія конгресу США, а також міжнародна комісія визнали Голодомор актом геноциду.

Голод був наслідком не тільки примусового знищення хлібозаготівель у той період, але повного вилучення продовольства у всіх регіонах СРСР, населення яких на 2/3 і більше складали українці. Терор голодом, депортації, масові репресії індивідуального характеру були спрямовані у відношенні України як національної республіки.

За даними істориків, у 1932-33 роках жертвами голоду, який виник внаслідок адміністративних заходів московської влади, в Україні, за різними оцінками, стали від 7 до 10 млн. людей. Це означає, що в ті трагічні роки Україна не дорахувалася від 10 до 25% свого населення, утрачаючи його по 25 тисяч осіб за день, по тисячі - за годину, по 17 - щохвилини.

Учені дійшли до висновку, що тривалість життя українців у 1933 році в чоловіків становила 7,3 роки, а в жінок - 10,9 року. Наслідки 1930-х років, на думку експертів, Україна відчуває донині.

Як стверджують фахівці, якби Україна не пережила Голодомори, її населення на сьогодні було б вдвічі більше - до 100 млн чоловік.

Офіційно День пам’яті жертв голодомору і політичних репресій в Україні відзначається щорічно в четверту суботу листопаду.

Архів блогу