Шукати в цьому блозі

Translate

Статистика сайта

Відвідувачі по країнам
Відвідувачі за останні 24 години
суботу, 30 квітня 2011 р.

Завершився перший тур конкурсу

1 березня в Україні стартував щорічний Всеукраїнський конкурс «Кращий державний службовець». Перший тур його проходив у березні-квітні поточного року. Учасники конкурсу - начальники, спеціалісти відділів, управлінь РДА - працювали над підвищенням кваліфікації, детальним вивченням положень Конституції України, законодавства про державну службу з урахуванням специфіки функціональних повноважень державних органів. При підбитті підсумків враховувалися також вміння працювати з діловими паперами, користуватися персональним комп’ютером. Визначення переможців проходило в двох номінаціях. В першій «Кращий керівник» перемогла С. І. Сословська - начальник відділу освіти райдержадміністрації. В номінації «Кращий спеціаліст» перемога дісталась А. В. Ніколайчуку - головному спеціалісту відділу освіти райдержадміністрації. Ці державні службовці візьмуть участь у другому турі конкурсу, який триватиме в травні-червні на базі центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади в м. Житомирі.

Алла Мушинська,
головний спеціаліст відділу організаційної та кадрової роботи апарату райдержадміністрації
четвер, 28 квітня 2011 р.

Так вирішуються проблеми благоустрою

21 квітня голова обласної ради Й. А. Запаловський та перший заступник голови обласної державної адміністрації М. М. Олещенко побували в Івниці, де провели нараду по благоустрою. Зокрема, йшла мова про те, що заплановані роботи виконано, а автозупинку, яку намічали побудувати до Дня Перемоги, завершують облаштовувати. Було відмічено, що на сільських вулицях чисто, прибрано в парку, ліквідовано стихійні сміттєзвалища. Виступаючі Й. А. Запаловський, М. М. Олещенко та голова районної державної адміністрації Б. В. Мазур, подякували всім, хто сприяв оперативному вирішенню проблем благоустрою села. Слід відмітити, що сільський голова Івниці П. П. Кузьменко по-справжньому вболіває за своє село, піклується про його благоустрій. А тому, не гаючи часу, організував прибирання вулиць, задіявши до цієї справи депутатів, сільських активістів, місцевих жителів, зокрема, тих, хто перебуває на обліку в районному центрі зайнятості. Безробітні, які оформлені на громадські роботи, за свою працю одержать гроші, а сільські вулиці, парк, кладовище, де вони працюють, стануть чистими. Активно долучилися до прибирання й учні та вчителі Івницької загальноосвітньої школи, місцеві підприємці, працівники ТОВ "АларітТрейд”. А працівники філії "Андрушівський райавтодор” провели очистку бордюр від землі, зробили ямковий ремонт заасфальтованих вулиць. Роботи по ремонту дороги через греблю та вирубка дерев обабіч під’їзної дороги до села, ще не завершені, там працюють робітники підприємства. Й. А. Запаловський та М. М. Олещенко дали інтерв’ю журналістам обласного телебачення та радіо щодо проведення в області благоустрою, облаштування пам’ятників, кладовищ, щоб гості, які приїдуть на поминальні дні, бачили, що в області, в районах, в кожному селі є влада. М. М. Олещенко наголосив, що, як депутат обласної ради, часто буває в селах Андрушівського району, добре знає проблеми, допомагає їх вирішувати. В даний час проводяться роботи з газифікації Волиці, виготовляється проектно-кошторисна документація для газифікації Корчмищ, Степка, Волиці, буде проведено повну реконструкцію очисних споруд в м. Андрушівка. Йшла мова й про те, що в цей день депутати всіх рівнів працюють у своїх виборчих округах.

Марія ОЛЕКСЮК
середу, 27 квітня 2011 р.

Чорнобильська пам’ять усе зберігає

Важко переживати сумні урочистості, такі, приміром, які відбулися минулого вівторка в районному будинку культури і були присвячені 25-річчю Чорнобильської трагедії.
У залі - учасники ліквідації на ЧАЕС, члени сімей загиблих ліквідаторів, сьогоднішні працівники пожежно-рятувальної служби, представники влади, громадськості.
На цей раз сцену прикрасили не живі квіти, а вінки, які згодом лягли до пам’ятника жертвам Чорнобильського лиха. А до присутніх долинають пророчі слова з Біблії про зорю Полинь-Чорну, що впала з неба на ріки і водні джерела, від чого вода в них згіркла і отруїлося нею багато людей. На біду пророцтво те збулося чверть століття тому у Чорнобилі, де сталася найбільша у світі техногенна катастрофа - вибухнув четвертий реактор. Серед тих, хто, ризикуючи власним життям і здоров’ям, брав участь у ліквідації наслідків аварії, були посланці з нашого району. Чотирнадцять з них не дожили до цієї дати. Це Ю. П. Колосов, С. В. Пастовенський, Ф. Л. Осіпчук, О. Л. Котвицький, А. П. Захожий, В. М. Студенніков, П. М. Довгий, Є. М. Свєтлов, М. Г. Лещенко, Д. Я. Рудюк, П. Є. Вовченко, М. М. Дацюк, С. І. Кнопко, М. П. Петрук. І досі тужить по них скорботна земля, а присутні в залі схилили голови у хвилині мовчання. До учасників зібрання звернулися голова районної державної адміністрації Б. В. Мазур та голова районної ради О. В. Мельник, які після теплих побажань міцного здоров’я, благополуччя усім присутнім, вручили ліквідаторам грамоти та грошову допомогу. Голова ветеранської ради пожежників, начальник ППЧ-41 В. С. Штукований також вітав ліквідаторів і вручив їм відзнаки - пам’ятні медалі до 25-річчя Чорнобильської трагедії. Чорнобиль переламав тисячі людських доль. Люди покидали рідні місця, відступаючи під натиском невидимого і страшного ворога - радіації, від якої захлиналися найпотужніші дозиметри. Постраждалих пригрівали родичі, знайомі, чужі люди - спеціального житла для відселень не було - хто міг передбачити таку гігантську катастрофу?! Лише в 1992-ому у Бровках Перших нашого району в будинках для чорнобильців з’явилися перші новосели-переселенці. Серед них була і Т. П. Думинська - директор Бровківської ЗОШ І-ІІІ ступенів. Із сльозами на очах жінка розповідала, як її односельці приживалися на андрушівській землі, що тепер вже стала рідною для них. Присутні в залі щирими оплесками нагороджували декламаторів, співаків, танцюристів, які своїми виступами утверджували перемогу життя над найстрашнішими випробуваннями долі. Аплодисменти, квіти - цілком заслужена нагорода аматорським талантам, які розвіювали тугу, вселяли надію, тішили серце, допомагали загоювати душевні і фізичні рани. Присутні ще раз високо оцінили виступ народного ансамблю пісні і танцю «Криниченька». Одним словом, у програму вклали талант, душу і любов до глядача учасники художньої самодіяльності районного будинку культури, вихованці школи мистецтв. Після урочистостей ліквідатори-пожежні відвідали могили померлих побратимів, сфотографувалися біля пам’ятної стели. Чорнобильська пам’ять усе зберігає, бо дорогою ціною заплачено за чиїсь великі помилки. Нехай вони не повторяться ніколи!

Лідія Наконечна
вівторок, 26 квітня 2011 р.

Заради життя на землі

Напередодні 25-ї річниці з дня аварії на Чорнобильській АЕС голова районної державної адміністрації Б. В. Мазур, голова районної ради О. В. Мельник, працівник управління праці і соціального захисту С. В. Койда відвідали сім’ї тих, хто в лиху годину біди став на двобій зі смертельною ядерною загрозою. Ціною власного життя вони захистили нас від впливу атома, що вийшов з-під контролю. Керівники району цікавилися умовами життя родин чорнобильців-ліквідаторів, їх проблемами, аби люди відчули, що не залишені напризволяще державою.

О. В. Мельник, С. В. Койда, Б. В. Мазур вручили продуктовий пакет та грошову допомогу В. І. Осіпчук (в центрі) - дружині ліквідатора ІІ категорії Осіпчука Федора Лазаровича, який пішов із життя 21 рік тому, чесно виконавши свій громадянський обов’язок.

Валентина Василюк
понеділок, 25 квітня 2011 р.

ПП "Лівінський" постійно реалізує

ПП "Лівінський" постійно реалізує прогони, штахети, стовпчики огорожі, дошку, брус будівельний різних розмірів, дошку столярну, вагонку хвойну, липову, вільхову, вагонку-блокхаус. Можлива доставка.
Тел.: 04136-9-48-01; 9-42-16; 067-410-04-70.

Виїзний прийом громадян

Згідно з рішенням четвертої сесії Житомирської обласної ради шостого скликання "Про єдиний День депутата”, 21 квітня депутати місцевих рад усіх рівнів провели виїзні прийоми громадян у своїх виборчих округах та за місцем проживання виборців.
В цей день голова Житомирської обласної ради Й. А. Запаловський побував у Старій Котельні. Разом з головою Андрушівської районної ради О. В. Мельником, заступником голови районної ради В. Б. Шпаківським Йосип Антонович відвідав дільничну лікарню, сільську гімназію, дитячий садочок "Колосок”, а в кабінеті сільського голови провів прийом громадян. Так, жителька села Фещенко Л. І. звернулася до голови облради з проханням допомогти у вирішенні питання ліквідації старих дерев. Щоб оперативно вирішити проблему, Й. А. Запаловський по телефону зв’язався з начальником Андрушівського РЕМ М. В. Яринчиним, просив допомогти Лідії Іванівні позбутися тих небезпечних дерев. Було вирішено, що голова районної ради О. В. Мельник та сільський голова В. М. Бондарчук візьмуть це питання на контроль і найближчим часом воно буде вирішене. На прийомі побувала також Л. С. Зарудяна, а в дільничній лікарні Й. А. Запаловський спілкувався з лікарями В. А. Хоменком, Л. В. Барабаш, жителями села, що проходять лікування. Обіцяв допомогти у вирішенні питання заміни в приміщенні лікарні старих дерев’яних вікон на склопакети. Повідомив, що досвід Житомирської області щодо роботи Лікарняної каси, вивчається в окремих областях України й там запроваджуватиметься. Розповів, що всі депутати обласної ради працюють злагоджено, немає ніякого протистояння між різними політичними силами. Ось і на останній сесії було розглянуто 84 питання, по яких прийнято відповідні рішення. Заступник директора Старокотельнянської сільської гімназії Е. В. Бондарчук звернулася до Йосипа Антоновича з проханням допомогти у придбанні комп’ютерного класу, а в дитячому садочку голова обласної ради спілкувався з малюками та їх вихователями. Зрозуміло, що в Старій Котельні, як і в кожному селі області, немало проблем, а тому депутати місцевої ради, сільський голова, всі жителі в міру можливостей вирішують їх. Так, на кладовищі в с. Старосілля зрізають дерева, що віджили свій вік, проводять прибирання вулиць. Тут скрізь побілено, чисто. Старокотельнянці дякували Й. А. Запаловському за те, що знайшов час побувати в їх селі, бо вже й пригадати не могли, коли голова Житомирської обласної ради приїздив у Стару Котельню.

Марія ОЛЕКСЮК

І на Чорнобиль журавлі летіли...

26 квітня - День Чорнобильської трагедії

Летіли… Тієї зловісної весни 1986-го. Та щось сталося з рідним краєм, бо зустрів їх смутком і Чорнобильською бідою. Це ж потрібно було отій чорній зірці впасти біля самісінького серця України, аби отруїти радіоактивним злом і землю, і воду, кинути в душі і долі людські стільки горя, журби й безнадії, перетворити квітучі села в безлюдну пустку, яку стали називати коротко і страшно - зона відчуження… Гнані страхом невидимої загрози лишали люди, а з ними й лелеки, обжиті місця і селилися, хто де. А в снах бачили постійно ту землю, де народилися, де навіки лишили батьків, дідів, прадідів… А туди, в зону лиха, з усіх кінців зліталися інші соколята, аби зарадити біді, зупинити її навіть ціною власного життя - ліквідатори. Чимало побувало там і наших земляків, серед них - Валерій Владиславович Стоцький.
Тоді, в 1986-му, він працював заступником директора райсільгосптехніки з механізації тваринницьких ферм. Як офіцер запасу через військкомат був відправлений на ліквідацію наслідків аварії на Чорнобильській АЕС. Навіть думка не промайнула, аби якось відкрутитися. «А хто, як не ми? - відповів стиха, але так впевнено і твердо мій співрозмовник. - Комусь потрібно було захищати від лиха свою землю, сім’ю, дружину, дітей, а, значить, і всю Україну. Тому й стали на двобій з чорнобильською бідою і я, і тисячі таких, як я». Бачила, як боляче згадувати цьому привітному, сивочолому чоловіку все пережите… З голубих аж синіми стали його очі з вологим полиском. Із серпня по 15 грудня 1986 р. був В. В. Стоцький в небезпечній зоні. Спочатку їх військова частина базувалася в лісі поблизу села Термахівка Іванківського району Київської області. Вони, близько 700 чоловік, жили в наметовому таборі, а поряд - колючий дріт, бо зона. Бригада, яку він очолював, розширювала дорогу від атомної електростанції до с. Копачі (6 км), куди спецтехнікою підвозили бетон, залізні конструкції, які перевантажували на інші техзасоби і доставляли до зловісного четвертого реактора, аби заховати його під бетонним саркофагом, щоб не дихав смертю. - Працювали в респіраторах, у кожного прикріплений спеціальний накопичувач, з допомогою якого вимірювали рівень радіації, що отримували, аби не переборщити з допустимою дозою, - згадує В. В. Стоцький. - Тут працював я 15 діб. Не дозволяв довше бути рівень радіації. Довелося побувати і майже біля самого 4 енергоблока, де дозиметр аж «зашкалював». Відбував вахту Валерій Владиславович і в Прип’яті - містечку енергетиків-атомників, де знімали верхній забруднений шар грунту і схороняли його в бурти під накриття, поки ним не займуться хіміки. Потім був Чорнобиль, Зелений мис… - Якими є Ваші спогади про Чорнобиль? - Болючими. - Чи стирає їх час? - Він іноді лікує, але не таке. Цього забути не можна: ні сплюндровану атомом землю, ні рудий ліс, що стояв зловісною мертвою стіною. Ми розуміли, що підступна радіація підточує сили кожного, але чесно виконували свій обов’язок. - Що додавало сил Вам там, на Чорнобильській передовій? - Любов до своєї землі, своєї родини, підтримка близьких. Ми не відчували себе приреченими, як і ті пожежники, що гасили смертельний ядерний вогонь. Пам’ятаю, як приїхали з концертом Алла Пугачова і Борис Мойсеєв зі своєю групою. Виступали в пристосованому літньому кінотеатрі. Це для нас було свіжим ковтком повітря… Співала Пугачова довго, роздавала автографи. Ми тоді були потрібні країні. - А що ж тепер? - Тепер маю статус ліквідатора наслідків аварії на ЧАЕС І категорії, інвалід ІІ групи, працюю головним інженером в КП «Комсервіс». Маю двох дорослих дітей, двох внуків. Є для кого жити. От тільки б здоров’я… А ще боляче, що залишилися ми незахищені державою. Є закони, які надають пільги, шкода лише, що більшість з них так і залишається на папері. А на ділі - навіть відповідну пенсію, гарантовану законом, доводиться відстоювати в судах. Чорнобиль назавжди залишиться нашою біллю. Молимо Бога, аби все це, як і японська «Фокусіма-1», ніколи не повторилося.

Валентина Василюк
andrushevka.pp.ua
суботу, 23 квітня 2011 р.

Благодатний вогонь в Андрушівці

23 квітня, напередодні світлого Христового Воскресіння, близько 21 години делегація Української Православної Церкви на чолі із ректором Київських духовних шкіл архієпископом Бориспільським Антонієм, секретарем Предстоятеля УПЦ архієпископом Переяслав-Хмельницьким Олександром та єпископом Макарівським Іларієм, що перебувала в Єрусалимі з метою доставки в Україну Благодатного вогню, урочисто внесла святиню у Центральні ворота Лаври. Біля Святих Врат святиню зустрів Предстоятель Української Православної Церкви Блаженніший Митрополит Володимир. На соборній площі Лаври він благословив вірян свічками, запаленими від Благодатного вогню, зі словами: «Світло Христове просвітлює усіх». Після цього Архіпастир роздав святиню духовенсту та вірянам. Впродовж пасхальної ночі Благодатний вогонь був доставлений до храмів та монастирів. 23 квітня близько 11 години ночі прихожани церкви Різдва Пресвятої Богородиці зустріли Благодатний вогонь біля Станишівки Житомирського району й привезли в Андрушівку, передали його також в храми Гальчина та Городківки. Отож в Андрушівці, в церкві Різдва Пресвятої Богородиці, протоієрей Миколай Климчук провів Хресний хід у день світлого Христового Воскресіння з Благодатним вогнем, що зійшов у Храмі Гроба Господнього в Єрусалимі.

В ПП "Імпак" сіють, садять і будують

А на території господарства та в приміщенні, де зберігаються овочі, в тому числі й картопля, кипить робота. Її вистачало тут і взимку, бо ж на зберігання було закладено немало картоплі, моркви, столових буряків. У кожному блоці овочесховища підтримують таку температуру повітря, яка є найбільш оптимальною для картоплі, інших овочів. Ще з перших днів весни тут продають насіннєву картоплю. Найбільшим попитом користуються такі популярні сорти, як Беллароса, Вінета, Фінка та ін. Заступник директора сільгосппідприємства В. М. Добровінський розповідає, що сорти насіннєвої картоплі купують у них не лише аграрії з різних районів нашої області, а й з інших областей України, з Білорусії. Ціна доступна навіть для тих господарств, які починають розвиватися. Купують насіння і приватні господарі. Приємно, що нею будуть засаджені поля в різних куточках України. І дай, Бог, щоб там вона вродила рясно та зібрали її вчасно. В овочесховищі працюють жителі Гальчина, Забари, Лісівки, Андрушівки, Малих Мошківець, Нехворощі, Червоного, які перебирають картоплю. Робота в них не стільки цікава, як відповідальна, за неї й виплачують зарплату завжди своєчасно, тому плинність кадрів незначна. Володимир Миколайович розповідає, що на підприємстві працює багато добросовісних й ініціативних трударів, які вболівають за доручену ділянку роботи, а з роками вони набувають ще більшого досвіду, стають справжніми майстрами своєї справи. Гарної думки мій співрозмовник про всіх, хто трудиться на підприємстві, а тут майже шістдесят чоловік працює постійно, є й багато сезонних робітників, які трудяться тут влітку та восени. На подвір’ї підприємства височіють контейнери, в яких взимку зберігалися картопля та овочі. А нині вони вже відремонтовані й підготовлені для врожаю 2010 року. І в овочесховищі, і у дворі курсують автокари, виконуючи необхідну роботу. Я поцікавилася у заступника директора й тим, які роботи проводяться на полі в даний час. Ось що він мені розповів: - Господарство має близько 3000 га землі, а тому роботи вистачає. Ми вже провели стовідсоткове підживлення озимини, вчасно закрили на полях вологу. Завершується сівба ярих зернових. Маємо 220 га пшениці, 350 га ячменю, 500 га люпину. Сподіваємося у найкоротші агротехнічні строки посадити 600 га картоплі, посіяти 40 га моркви та 15 - столових буряків. Під цибулю відведено 15 гектарів поля. Можу з певністю сказати, що всі роботи будуть виконані у стислі агротехнічні строки, бо цього вимагає сучасна система землеробства. Звичайно, у сільському господарстві, а особливо у землеробстві, не буває все гладко, бо багато залежить від погодніх умов. Восени минулого року у ПП "Імпак” було посіяно 980 гектарів озимої пшениці та 800 га ріпаку. На жаль, весь ріпак пропав. Зараз ці площі пересіваємо ячменем та люпином. Сергій Васильович Маліновський - сучасний керівник-аграрій, він тільки за прогресивні технології, які хоч і дорогі, але з часом окупляються. Проте це вже тема окремої розмови. А поки що скажемо, що ПП "Імпак” - це сучасне аграрне підприємство, куди за досвідом їдуть господарники з інших областей України. На базі "Імпаку” часто проводяться семінари-практикуми з овочівництва, з підприємством тісно співпрацює німецька фірма "Європлант”. У господарстві, яке спеціалізується на вирощуванні картоплі та овочів, щороку з’являється нова сучасна сільськогосподарська техніка. Слід віддати належне механізаторам, які добросовісно експлуатують та ремонтують всю техніку, вболівають за майбутній урожай. Нещодавно на території господарства розпочалися роботи по реконструкції та добудові приміщення, де планують до серпня цього року облаштувати нову лінію для фасування та переробки овочів.

Марія ОЛЕКСЮК
пʼятницю, 22 квітня 2011 р.

Допомогли ветерану війни

Нещодавно учні 10-Б класу Андрушівської гімназії відвідали ветерана Великої Вітчизняної війни, колишнього бібліотекаря навчального закладу Мілу Петрівну Тимченко та допомогли їй впорядкувати садибу - юнаки старанно скопали грядки, дівчата просапали квітник. Міла Петрівна щиро дякувала старшокласникам за допомогу, адже у такому поважному віці дуже потрібні підтримка небайдужих людей. А гімназисти раділи, що допомогли добрій людині.

Вероніка Ісмаілова,
соціальний педагог Андрушівської гімназії
четвер, 21 квітня 2011 р.

Майбутні захисники Вітчизни

13 квітня в Андрушівсько-Попільнянському ОВМК в урочистій обстановці провели першу групу юнаків на строкову військову службу. В період квітня-травня з Андрушівського району на службу до Збройних Сил України буде відправлено 37 юнаків, які згідно з рішенням призовної комісії визнані придатними до військової служби. Першими поповнять ряди військових: Глагодський О. В. і Лисюк О. О. з Гальчина, Климчук Д. С. з Городківки, Кузьмінський М. Ю. зі Степка, Паламарчук А. В. з Червоного, Тарасюк М. В. з Волиці. Перед майбутніми воїнами, їх батьками виступив керівник апарату райдержадміністрації, голова районної призовної комісії Радецький В. І., який побажав призовникам успішної служби. Військовий комісар Моторний В. Л. подякував батькам за гідне виховання синів. Протоієрей церкви Різдва Пресвятої Богородиці м. Андрушівка о. Миколай благословив майбутніх воїнів. Під звуки святкового маршу призовники відбули до обласного збірного пункту.

Микола Федик,
провідний спеціаліст
Андрушівсько-Попільнянського ОВМК
andrushevka.pp.ua

Від цього залежить стан безпеки на шляхах

3 метою визначення стану експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування, вулиць, населених пунктів і залізничних переїздів після закінчення зимового сезону 2010-2011 р.р. і належної підготовки їх до літнього періоду експлуатації у період з 28 березня до 28 квітня 2011 р. проводиться весняний комісійний огляд автомобільних доріг, вулиць і залізничних переїздів. До складу комісій входять представники служб автомобільних доріг, підрозділів ВДАІ УМВС України, Укрзалізниці (по залізничних переїздах), комунальних організацій (по вулицях населених пунктів, якими проходять автомобільні дороги загального користування).
Під час огляду було зафіксовано стан покриття проїжджої частини (наявність деформацій у вигляді ямковості, осідань, колійності та ін.), узбіч, тротуарів, забезпечення видимості. Особливу увагу приділили аварійно-небезпечним ділянкам доріг, де найчастіше трапляються ДТП, відновленню зовнішнього освітлення, належному утриманню смуги відведення та придорожніх територій. Виявлені недоліки в утриманні доріг зафіксовані в актах огляду, розроблено та вжито заходи щодо їх ліквідації. Здійснено ряд заходів по приведенню в належний стан вулично-шляхової мережі м. Андрушівка та району. Однак, проведення зазначених робіт не забезпечує виконання в повному обсязі поставлених завдань щодо виконання програми розвитку дорожнього руху. Проведеним обстеженням виявлено значні недоліки в утриманні вулиць. Роботи по вдосконаленню проїзної частини не проводились взагалі через відсутність коштів. Тривалий час не поновлюється асфальтобетонне покриття проїзної частини в місцях проведення аварійних робіт на вулицях Леніна, Станційна, І. Франка, Лисенка. Житлово-комунальним господарством, відповідно до приписів Державтоінспекції, не організовано роботи по забезпеченню трикутників видимості на перехрестях, бокової видимості (над шляхами не скрізь обрізане гілля дерев). Все це негативно впливає на стан безпеки дорожнього руху. Не вжито певних заходів щодо впровадження «Схем маршрутного орієнтування на вулицях міста, якими дорогами (маршрути) проходять», затверджених Укравтодором, Держжитлокомунгоспом та ДДАІ МВС України у травні 2003 року. Значна частина технічних засобів організації дорожнього руху в м. Андрушівка зносилася і не відповідає вимогам Державних стандартів. Зворотні сторони дорожніх знаків, їх кріплення, стояки дорожніх знаків та світлофорів, турнікетні огорожі мають неохайний зовнішній вигляд, покриті іржею. Світлоповертаючі поверхні дорожніх знаків не відповідають вимогам і тому зовсім не спостерігаються водіями в темний час доби. Незважаючи на вжиті Державтоінспекцією заходи з попередження дорожньо-транспортних пригод, їх рівень в районі залишається високим. При обстеженні місць скоєння ДТП виявлено порушення правил норм та стандартів, що стосуються безпеки дорожнього руху, а саме: дефекти покриття проїзної частини, відсутність колодязів інженерних мереж, горизонтальної розмітки проїзної частини, технічних засобів організації дорожнього руху, огороджувальних пристроїв. Якщо вказані вище недоліки будуть ліквідовані, зросте рівень безпеки на шляхах, зменшиться загальна кількість дорожньо-транспортних пригод, в тому числі кількість травмованих та загиблих людей.

Анатолій ТУШАК,
інспектор відділення ДАІ, майор міліції
andrushevka.pp.ua
середу, 20 квітня 2011 р.

Продається будинок у Гальчині

Продається будинок - дерев’яний, обкладений цеглою, газифікований у Гальчині по вул. Польовій, 32: 2 кімнати і кухня, є сарай, 2 погреби, приватизованих 28 соток землі. Двір заасфальтований, обгороджений. Тел.: 0-67-309-58-07.

Задля зручностей жителів села

Нещодавно у Волиці відбулася оперативна нарада за участю голови районної державної адміністрації Б. В. Мазура та першого заступника голови РДА О. А. Борисова, де вирішувалися питання проведення газифікації села. Зокрема, виникла проблема прокладання транспортного газопроводу на центральній вулиці, де приватні будинки розташовані досить близько до проїжджої частини, неподалік - електроопори, на території садиб є криниці, підвали - все це необхідно враховувати при виготовленні проекту розміщення газових мереж. Керівники району, сільський голова С. З. Шпаківська, голова кооперативу П. С. Рой та запрошені спеціалісти, оглянувши найбільш складні ділянки дороги, міркували, як вирішити проблемні питання.

Марія КОБИЛЯНСЬКА
andrushevka.pp.ua
вівторок, 19 квітня 2011 р.

Ялинки зазеленіли в центрі міста

Колектив виконавчої дирекції Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві взяв участь в акції з благоустрою прилеглої до свого офісу території - висадили ялинки в пам’ять загиблих на виробництві. А працівники управлінь та відділів районної державної адміністрації щороку прибирають молодий сквер у центрі Андрушівки - насаджують нові дерева, обрізують старі. Так було і 15 квітня. А після цього вони посадили саджанці дубків та берізок на вулиці Житомирській, неподалік залізничного переїзду.

Валентина ВАСИЛЮК
andrushevka.pp.ua
неділю, 17 квітня 2011 р.

Відбулися загальні збори громадян

15 квітня в районному будинку культури відбулися загальні збори жителів міста Андрушівка, де з інформацією виступив міський голова В. І. Бойко. На зібранні виступили також дільничний інспектор Р. Ю. Огір, секретар міської ради В. В. Пташник, депутати міськради С. А. Піцикевич, А. Г. Могильовський, депутат районної ради, директор ПП «Андрушівка» В. С. Півень, а також С. А. Скорик, К. М. Никипорець, Б. І. Войцехівський та ін. Головний бухгалтер КП «Комсервіс» Л. Б. Ольхович проінформувала про підвищення тарифів за водопостачання та водовідведення. Виступаючі говорили про нічне освітлення вулиць, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, організоване вивезення сміття, про створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, роботу автостанції та ін. На загальних зборах були присутні голова районної ради О. В. Мельник, перший заступник голови районної державної адміністрації О. А. Борисов, депутат Житомирської обласної ради С. І. Грінчук.

суботу, 16 квітня 2011 р.

Благоустрою - особливу увагу

Весняне сонечко ніжно обціловує гілочки дерев, на яких от-от зазеленіють листочки, молода травичка проростає та тягнеться вгору… Весна вступила в свої права. З її приходом побільшало роботи на присадибних ділянках, біля приміщень підприємств, установ та організацій, на громадських кладовищах та узбіччях доріг. Про благоустрій в населених пунктах Андрушівського району прийняте відповідне розпорядження голови райдержадміністрації, про нього вже йшла мова на сторінках газети. А 13 квітня в Івниці відбулася оперативна нарада за участю голови Житомирської обласної ради Запаловського Й. А. та першого заступника голови обласної державної адміністрації Олещенка М. М., де відповідним службам, мешканцям села були поставлені конкретні завдання щодо благоустрою села та прилеглих доріг. Звертаючись до присутніх, Йосип Антонович наголосив: - Президент України В. Ф. Янукович та Прем’єр-міністр М. Я. Азаров поставили вимогу - очистити від сміття кожне село, селище й місто, скрізь навести порядок. На території області є 1667 населених пунктів, 1900 кладовищ, де до Великодніх свят та поминальних днів має бути чисто. Роботи надзвичайно багато, але її необхідно виконати вчасно і якісно. Зокрема, в Івниці благоустрій слід починати з ремонту доріг, очистити узбіччя від стихійних сміттєзвалищ, прибрати кожну сільську вулицю. Голова обласної ради акцентував увагу на тому, що івничани мають навести порядок на сільському кладовищі - зрізати старі дерева, розчистити кущі, вивезти звідти сміття, пофарбувати огорожу. Було дано доручення побудувати автозупинку, прибрати в парку, вивчити питання ремонту греблі, використання торгового центру та старого саду, проведення освітлення сільських вулиць. Й. А. Запаловський подякував інвесторам, що відремонтували та реконструювали приміщення тваринницьких ферм. Відмітив, що вони не повинні стояти осторонь проблем села, а між місцевою владою та інвесторами має бути порозуміння і співпраця. Перший заступник голови обласної державної адміністрації М. М. Олещенко сказав, що в Івниці ще ніколи не вирішувались питання благоустрою на такому високому рівні. А тому депутати сільської ради та актив села мають організувати роботу так, щоб до Великодніх свят навести в населеному пункті порядок. - Я прошу вас і як депутат обласної ради зобов’язую прибрати смітники, бо ніхто не прийде наводити лад на вулицях вашого села, - сказав він, звертаючись до присутніх на зібранні івничан. Високопосадовці побували на сільському кладовищі, в парку, де на місцях визначили весь обсяг робіт. Голова райдержадміністрації Б. В. Мазур, перший заступник голови РДА О. А. Борисов та сільський голова П. П. Кузьменко намітили конкретні терміни проведення запланованих робіт.

Марія ОЛЕКСЮК
пʼятницю, 15 квітня 2011 р.

Відео профспілки Андрушівка

Відбувся загальний відкритий з'їзд федерації профспілок в Житомирській області із умовною назвою „Вільний мікрофон". Це був перший великий з'їзд профспілкових організацій, який відтепер планується зробити традиційним і проводити у кожному районі нашої області. А першим таким районом став Андрушівський.

„Запитуйте-відповідаємо", - саме в такій формі пройшла зустріч із профспілковим активом Андрушівського району, який зініціювала голова Федерації профспілок області Неля Паламарчук. Поговорити та відповісти на запитання приїхали спеціалісти різних галузей.

Степан Дисак директор Андрушівської школи № 1 (ця зустріч є позитивною, адже часто роботодавці порушують..)

За 5 років із профспілкових об'єднань вийшло близько 2х млн. чоловік, а довіряє профспілці лише кожний 5, таку невтішну статистику констатували делегати з'їзду. Проте сьогодні, наголошувала голова Федерації, одне із основних завдань профспілки — зламати стереотип, про те, що це споживацька каса, адже основне завдання сучасних профспілкових організацій: зробити все можливе, щоб кожний міг захистити свої права

Неля Паламарчук голова Федерації профспілок Житомирської області (ми на засіданні визначили 39 пунктів питань...)

Крім розгляду актуальних питань, заборгованості по заробітній платі, пенсійної реформи, нелегального працевлаштування та інших, констатували також і певні напрацювання. Зокрема в 2011 році прийнято закон "Про соціальний діалог в Україні", та розроблено проект трудового кодексу. На стадії розробки знаходиться концепція по удосконаленню заробітної плати у бюджетній сфері, виконання якої розраховано на 5 років. Крім того, відтепер усі члени профспілки мають змогу отримати безкоштовну юридичну консультацію за гарячою лінією 47 24 69.



Відео Андрушівка. Громадські збори міста. 15 квітня 2011р.

15 квітня 2011 року в районному будинку культури відбулися загальні збори жителів міста Андрушівка, де з інформацією виступив міський голова В. І. Бойко. На зібранні виступили також дільничний інспектор Р. Ю. Огір, секретар міської ради В. В. Пташник, депутати міськради С. А. Піцикевич, А. Г. Могильовський, депутат районної ради, директор ПП «Андрушівка» В. С. Півень, а також С. А. Скорик, К. М. Никипорець, Б. І. Войцехівський та ін. Головний бухгалтер КП «Комсервіс» Л. Б. Ольхович проінформувала про підвищення тарифів за водопостачання та водовідведення. Виступаючі говорили про нічне освітлення вулиць, ліквідацію стихійних сміттєзвалищ, організоване вивезення сміття, про створення об’єднань співвласників багатоквартирних будинків, роботу автостанції та ін. На загальних зборах були присутні голова районної ради О. В. Мельник, перший заступник голови районної державної адміністрації О. А. Борисов, депутат Житомирської обласної ради С. І. Грінчук.

Андрушівка. Громадські збори міста. ч.1



Андрушівка. Громадські збори міста. ч.2



Андрушівка. Громадські збори міста. ч.3



Андрушівка. Громадські збори міста. ч.4



Андрушівка. Громадські збори міста. ч.5



Андрушівка. Громадські збори міста. ч.6



Розглянули земельні питання

Семінар-навчання голів місцевих рад на цей раз пройшов у Городківці. Основні питання, які розглядалися, стосувалися використання землі як найбільшого багатства держави в цілому і кожної громади зокрема.
У своєму виступі начальник фінансового управління райдержадміністрації Н. О. Суботенко поряд з іншим акцентувала увагу на тому, що за І квартал жодна із місцевих рад не виконала плану надходжень до бюджету, а Бровківська сільрада не справилася ще й з планом власних надходжень. Основне наповнююче джерело місцевого бюджету - плата за землю і цим треба вміло скористатися. Далі цю думку розвинув у своєму виступі зав. сектором відділу Держкомзему в районі О. П. Байбула. Першочергове завдання рад - поновлення грошової оцінки землі, формування і встановлення орендної плати за неї та затвердження на сесіях її розміру. А далі - переоформлення договорів з орендарями - фізичними і юридичними особами. Переоцінка угідь має проводитися не рідше як один раз на сім років, тимчасом тільки шість рад у своїх бюджетах передбачили кошти і взялись за оформлення грошової переоцінки землі і на цій основі формування та встановлення нової орендної плати. Багато корисного для себе присутні взяли з виступу головного спеціаліста відділу Держкомзему Н. М. Байбули. Із січня 2012 року вступить у дію закон про продаж землі. Тому зараз так важливо, щоб місцеві ради з розумінням і відповідальністю поставилися до виконання закону про розмежування земель, їх обліку, вирішення трудових спорів, до виготовлення земельно-кадастрової документації тощо. Земля - найбільше багатство і треба знати її вартість. За межами населених пунктів в районі орієнтовно вона становить від 10 тис. грн. за гектар. Про правомірність прийнятих рішень по виділенню земельних ділянок власникам різних форм господарювання, про державний контроль за цими діями, дотримання земельного законодавства розповів учасникам семінару юрис-консульт відділу О. О. Комінарець. Виступив на семінарі землевпорядник з Городківки А. К. Коренівський, який сказав, що більша частина бюджету їх сільської ради наповнюється податком за оренду землі. Немає на території угідь, що не обробляються. Договори оренди своєчасно поновлюються, укладаються додаткові угоди. Орендарі вчасно розраховуються за користування угіддями громади. З інформацією про малі архітектурні форми виступив начальник відділу архітектури і містобудування райдержадміністрації Ю. М. Струць. В роботі семінару брали участь голова районної ради О. В. Мельник та голова райдержадміністрації Б. В. Мазур. Учасники семінару відвідали місцеву школу, храм святої Клари, побували в сільській лікарській амбулаторії та в приміщенні, яке переобладнують під дитсадок.

Лідія Наконечна

Двоє злодюг винесли з чужого подвір'я автодвигун

14 квітня до Андрушівського райвідділу міліції звернувся житель району, 1980 р.н., із заявою про те, що з подвір’я його домогосподарства невідомим викрадено двигун до автомобіля «ЗІЛ». Сума збитку становить 5 тисяч гривень.

Дільничні інспектори міліції за підозрою у скоєнні злочину затримали двох 22-х та 52-річних непрацюючих місцевих жителів, в яких викрадене вилучено.

ВЗГ УМВС України в Житомирській області

Подолання корупції в державних органах

З метою виконання завдань державної політики по протидії корупції в органах державної податкової служби України, усунення причин та умов, що її породжують, викорінення зловживань і попередження правопорушень з використанням службового становища, забезпечення дотримання норм етики державними службовцями, відповідно до Закону України "Про державну податкову службу в Україні” у складі податкової міліції Державної податкової адміністрації України створено Управління внутрішньої безпеки ДПА України, яке підпорядковується безпосередньо Голові ДПА України. До його складу входять підпорядковані йому регіональні відділи внутрішньої безпеки. Одним з таких підрозділів с відділ внутрішньої безпеки при ДПА у Житомирській області УВБ ДПА України. Основними завданням відділу є запобігання, виявлення та припинення злочинів у сфері службової діяльності, корупційних діянь та інших правопорушень, пов’язаних з корупцією серед працівників органів державної податкової служби. Протягом двох місяців поточного року працівники відділу здійснили 90 профілактичних заходів. Зокрема, проведено 87 виступів у податкових підрозділах, працівникам податкової служби винесено 3 офіційних застереження щодо недопущення протиправної поведінки. Співробітниками зазначеного підрозділу проведено 30 службових перевірок, за результатами яких трьох працівників податкової служби області притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення вимог антикорупційного законодавства. Крім того, у поточному році органами прокуратури та міністерства внутрішніх справ за матеріалами відділу внутрішньої безпеки порушено З кримінальні справи щодо фактів вчинення службових злочинів працівниками органів державної податкової служби. Про факти корупції, хабарництва та інших порушень з боку працівників податкових органів ви можете повідомити на "телефон довіри” нашого відділу (0412) 418-003.

За матеріалами відділу внутрішньої безпеки
при ДПА у Житомирській області УВБ ДПА України
andrushovka.pp.ua
четвер, 14 квітня 2011 р.

У Житомирській області визначено перших фіналістів обласного етапу III Всеукраїнського дитячого пісенного фестивалю "Зорецвіт"

На Житомирщині стартував мистецький проект політичної партії «Українська платформа» «Зорецвіт». Перше прослуховування відбіркового туру пройшло у смт Андрушівка. Сцена районного Будинку культури зустрічала конкурсантів з трьох районів області – Андрушівскього, Попільнянського та Ружинського. Оцінювало виступи молодих вокалістів поважне журі: Андрій Глибко – керівник дитячих естрадних колективів Житомира, випускник Харківського Національного університету мистецтв; Василь Шморгун – лауреат міжнародних конкурсів артистів естради, соліст Житомирської обласної філармонії; Петро Даценко – кандидат мистецтвознавства, голова журі Всеукраїнського конкурсу «Зорецвіт», директор Житомирської обласної філармонії.

«Хочеться відзначити достатньо високу вокальну підготовку конкурсантів, які приїхали до Андрушівки, - зазначив Петро Даценко. - Приємно й те, що у кожного з учасників були гарні сценічні костюми, які доповнювали образ, відповідно до пісні».

Голова журі нагадав, що в 2011 році на Житомирщині проходить більш жорсткий відбір вокалістів. Якщо торік у районних турах взяли участь 834 дитини, 93 з них потрапили на обласний етап, то в цьому році буде відібрано лише 25 дітей. А на Всеукраїнському рівні Житомирщину представлятимуть тільки три вокалісти. Змінилися й певні статті Положення «Зорецвіту» – відмінено участь в конкурсі молодшої групи. Таке рішення оргкомітету обумовлюється тим, що на Всеукраїнський тур, як правило, потрапляють старші за віком діти, і перемога - за старшими. Бо в них і більше досвіду, і більше років занять вокалом, а значить вищий рівень професійності. Щоб не наносити психологічної травми випробуванням конкурсом зовсім маленьким його учасникам, цього року відмінено молодшу групу і визначено дві вікові категорії конкурсантів – від 12 до 15 років і від 16 до 19 років включно.

Що ж до переможців відбіркового туру в Андрушівці, то ними стали 16-річний Сергій Мацюк з села Вчорайше Ружинського району та 14-річна Інна Кондратюк з Андрушівки. Саме їм тепер 4 червня 2011 року доводити журі та глядачам, присутнім на заключній частині обласного етапу «Зорецвіту», що вони достойні взяти участь у фіналі III Всеукраїнського дитячого пісенного фестивалю. Традиційно національний тур «Зорецвіту» пройде 18-19 червня 2011 року на Житомирщині, у селищі Мар’янівка Баранівського району. Засновником Всеукраїнського дитячого пісенного фестивалю-конкурсу «Зорецвіт» є народний депутат України, голова політичної партії «Українська платформа» Павло Жебрівський.

В роботу треба вкладати душу

Так було віддавна: щовесни вінок з білого вишневого цвіту оперізував садибу, а при землі аж до тину виблискували молоденькі листочки полуниць, подекуди вже й з квіточками, що піднімали свої пишні голівки. А ближче до будинку, як і зараз, зеленіли кущі смородини, тягнулися до сонця молоді деревцята. Не садиба, а казка. Саме тут в сім’ї невтомних трудівників народилася й виросла, переймаючи від батьків працелюбство, людяність, прислухаючись до їх мудрих порад, наймолодша з дітей - Світлана. Для двох старших братиків - Володі й Петі, як і для батьків, дівчинка стала улюбленицею. За цю любов у дорослому житті Світлана Іванівна платила і платить рідним взаємною турботою про них, про їх долі.
Вона мріяла стати вчителькою і була по-справжньому щаслива, коли вступила на філфак Житомирського педінституту.
Трудовий шлях розпочала Світлана Іванівна у Яроповицькій школі, звідти згодом перейшла на роботу в райком комсомолу. Зараз вона згадує, що саме там вчилася приймати відповідальні рішення, проводити організаційні, масові заходи і на виробництві, і в освітніх закладах, координувати культурне і спортивне життя молоді, займатися її політосвітою тощо. Там пройшло становлення С. І. Сословської як організатора, за це вона вдячна своїм колишнім колегам по комсомолу, з якими традиційно щороку спілкується, а також зустрічається в День народження комсомолу. Це колишні секретарі та відповідальні працівники Андрушівського райкому комсомолу - Микола Галич, Юрій Олексюк, Святослав Михайловський, Юрій Пастовенський - тепер мудрі й досвідчені керівники районного та обласного рівнів. Потім була партійна робота, пізніше працювала методистом у районному відділі освіти. Уже набутий досвід допомагав їй побачити й узагальнити, запропонувати для пропаганди і вивчення не лише в районі, а й області творчі здобутки кращих філологів району. Як набуток - випущені під її редагуванням методичні посібники досі слугують молодим педагогам. Вартий уваги зібраний і підготовлений Світланою Іванівною буклет про письменників і поетів андрушівської землі. Як методист вона вміла підтримати зерна нового у роботі молодих вчителів, оцінити надбання досвідчених. Все це знадобилося С. І. Сословській, коли минулого року очолила відділ освіти райдержадміністрації. В роботі для неї - нічого нового, тільки багато проблем, які вже почали вирішувати. Так, в першому семестрі 2010-2011 навчального року за сприяння начальника управління освіти та науки облдержадміністрації, депутата обласної ради О. В. Пастовенського було значно поліпшено матеріально-технічну базу шкіл, гімназій, дошкільних дитячих закладів. Придбано шкільних меблів на 100 тис. грн., кухонного обладнання для шкільних їдалень на 50 тис. грн., технічних засобів навчання, спортивного та м’якого інвентарю на загальну суму 24 тис. грн. За підтримки голови районної державної адміністрації Б. В. Мазура торік немало зроблено по зміцненню матеріальної бази навчальних закладів - замінено 70 дерев’яних вікон на металопластикові в Івницькій, Степківській, Павелківській ЗОШ І-ІІІ ступенів. Завершено реконструкцію даху, замінено дерев’яні вікна на металопластикові у Глинівецькій загальноосвітній школі. Придбано третій автобус для підвезення учнів до школи. І це далеко не весь перелік добрих справ, які вдалося зробити за останній час. Щороку проходять районні, обласні та всеукраїнські предметні олімпіади, де наші учні виборюють призові місця. Так, в поточному навчальному році серед школярів району таких призерів було 140. В цьому - наполеглива праця вчителів, які й самі постійно вдосконалюють свою майстерність: проходять курсову перепідготовку, атестацію. В районі працює 547 вчителів з вищою освітою; з них 162 - відмінники освіти України, 211 педагогів мають вищу категорію,154 - першу. У жовтні минулого року вчителька історії Бровківської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів Закусило Л. О. була нагороджена Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, яку в Києві в палаці «Україна» їй вручив М. Я. Азаров. Світлана Івнанівна, як керівник, вимоглива до себе і до підлеглих. У кожному директорові хоче бачити насамперед організатора, який щиро вболіває за життя школи і знаходить можливості для вирішення проблем - великих і малих. Підлеглих, особливо молодь, навчає в доручену роботу вкладати душу. З нею, як і колись, при нагоді стараються поспілкуватися колеги-філологи, ветерани-новатори, такі, як Петрук Н. А., Хоменко М. І., Арцюх Г. М., Півень М. В. та інші. На фоні області район наш має непогані показники в організації дошкільної освіти. Всіма формами дошкільного виховання охоплено 70 % дітей. П’ятирічки відвідують дитячі садочки стовідсотково. На даний час завершується реконструкція та капітальний ремонт у ДНЗ сіл Іванків та Городківка. На зібраннях сільських голів, на сесіях місцевих рад начальник відділу освіти С. І. Сословська аргументовано і наполегливо пропонує шляхи вирішення освітянських проблем сьогодні, щоб не було пізно завтра. Її чують, сприймають, з її думкою рахуються. За добросовісну працю, високу педагогічну майстерність С. І. Сословська нагороджена медаллю "За трудову відзнаку”, має звання "Відмінник освіти України, нагороджена Почесними грамотами управління освіти і науки облдержадміністрації, грамотами райдержадміністрації. Якось при зустрічі ми розговорились із Світланою Іванівною про спільне для нас обох - школу. Вона ж мені - про наболіле, про те, що середня наповнюваність класів у нас значно нижча загальнодержавної. Є школи, де в середніх класах навчається 5-7 учнів. Освітянська реформа не обмине нас, у ній є багато позитивів. Понад двадцять років С. І. Сословська - член президії районної жіночої ради. Активістки не лише проводять офіційні засідання, а й займаються практичними справами. Так, в минулому році збирали продукти харчування для дитячого відділення центральної районної лікарні, щороку прибирають братську могилу розстріляних фашистами єврейських родин. Впродож кількох років проводиться конкурс «Жінка року», де вшановується праця, талант і благородство наших берегинь. А ще Світлана Іванівна - заступник голови районної організації Партії регіонів. Зрозуміло, громадська робота вимагає немало часу, а тому й у вихідні доводиться працювати, в якійсь мірі обділяючи увагою сім’ю. В родині до неї - дружини, матері і бабусі, ставляться із розумінням і повагою. Чоловік Василь Михайлович працює директором Андрушівського професійного ліцею. Син разом із сім’єю живе в Києві, працює начальником відділу одного з провідних банків столиці. Завжди чекає в гості улюблену бабусю внук. Ми знайомі понад три десятиліття, сусіди. Я добре знаю цю жінку насамперед як гарну господиню, мудру порадницю. Ніколи не бачила у її очах розпачу й безнадії. «Звідки цей оптимізм?» - запитую в Світлани Іванівни.
- Скільки себе пам’ятаю, перша опора - моя рідня. Потім - добрі, щирі друзі. А в житті було все: і гіркі хвилини втрат, і зневіра… Вчилася на власних і чужих помилках. Щиро вдячна всім, хто мене підтримував і підтримує, хто вірить в мене.

Марія ОЛЕКСЮК
середу, 13 квітня 2011 р.

Обслуговують маршрути переможці конкурсів

З вівторка, 12 квітня, на більшості пасажирських маршрутів Андрушівщини з’явилися нові автобуси. А передісторія цієї події така.
Донедавна пасажирські перевезення в районі виконувало ВАТ «Андрушівське АТП-11838». Позиція районної влади була спрямована на збереження підприємства та колективу, знайомого і без перебільшення рідного нам ще з післявоєнних часів. Райдержадміністрація постійно підтримувала ВАТ у питаннях збереження маршрутів. Як наслідок, товариство отримувало найбільші суми компенсацій за перевезення пільгових категорій пасажирів. Не можна сказати, що ці виплати в повній мірі покривали витрати, та в такому ж становищі були всі без винятку перевізники. Але з приходом у ВАТ нових акціонерів у 2008 році й без того складна ситуація стала стрімко погіршуватися. Восени 2010 року з’ясувалося, що ВАТ, навіть не поставивши до відома районну владу, продало базу підприємства новоутвореному ТОВ «АТП-11838», зареєстрованому у м. Житомир. Такі дії поставили під сумнів спроможність ВАТ та бажання акціонерів зберегти підприємство і колектив, погасити нагромаджені борги перед працівниками, Пенсійним фондом та місцевим бюджетом. Управління Пенсійного фонду в районі за підтримки райдержадміністрації подало позов до Господарського суду з метою відновлення платоспроможності ВАТ «Андрушівське АТП-11838», маючи на меті погасити всі борги. Спрямовано звернення до прокуратури області з проханням надати підтримку в цьому питанні. 16 березня цього року в облдержадміністрації пройшов конкурс на визначення перевізників для роботи на приміських та міжміських внутрішньообласних автобусних маршрутах загального користування. У зв’язку з припиненням обслуговування маршрутів ВАТ «Андрушівське АТП-11838» на конкурс було виставлено й маршрути, що пролягають територією Андрушівщини. Маршрути для проведення конкурсу були розділені в пакети, щоб поряд із прибутковим був і збитковий (малоприбутковий). Так, збитковий маршрут «Андрушівка-Яроповичі», виконання якого стабільно зривалося, був вкладений до пакету з найприбутковішим «Андрушівка-Житомир». Виграли конкурс ТОВ «САВ-Транс» м. Житомир (8 маршрутів) та вже знайоме ТОВ «АТП-11838» м. Житомир (12 маршрутів). Останнє підприємство в тимчасовому порядку вже з листопада минулого року виконувало перевезення на маршрутах ВАТ «Андрушівське АТП-11838». Останніми днями власники ТОВ «АТП-11838» прийняли рішення про припинення обслуговування виграних на конкурсі маршрутів, про що офіційно попередили облдержадміністрацію. З метою забезпечення стабільних пасажирських перевезень на території району облдержадміністрацією було надано тимчасовий дозвіл для проведення конкурсу на обслуговування 12 андрушівських маршрутів ТОВ «САВ-Транс» м. Житомир. Районна влада розраховує на оновлення автобусного парку, чітке виконання договірних зобов’язань по пасажирських перевезеннях, надання робочих місць жителям району, сплату податків до районного бюджету. Саме про це йшлося на зустрічі голови райдержадміністрації Б. В. Мазура з директором та засновником ТОВ «САВ-Транс» Савіцьким А. А.

Олег Борисов,
перший заступник голови райдержадміністрації

Андрушівський цукровий завод дає для населення насіння цукрового буряка

Андрушівський цукровий завод в рахунок майбутнього урожаю дає для населення насіння цукрового буряка. За здану тонну цукрового буряка фізична особа отримає: цукру - 72 кг., жому - 800 кг.
З питань отримання насіння звертатися до сільських голів або в контору цукрозаводу. Тел.: 9-49-14; 9-49-24; 2-12-08.

вівторок, 12 квітня 2011 р.

ТОВ "Андрушiвський Маслосирзавод"

Андрушівський маслосирзавод вже більше 30 років відомий, як один з найбільших на території СНД виробників високоякісного сиру і традиційного українського вершкового масла.

Крім сиру і масла, завод виробляє сухе знежирене молоко та сироватку. Cуха молочна сироватка та сухе знежирене користуються стабільним попитом на підприємствах кондитерської, ковбасної промисловості і виробництві морозива.

Виробнича потужність переробки заводу - до 250 тонн молока на добу, виробництва олії - 100 тонн на добу. З 2000р., після придбання маслосирзаводу ГК "Альянс", підприємство збільшило обсяги переробки молока в 10 разів.

Особливою гордістю підприємства є, яка встигла себе зарекомендувати завдяки високій якості та різноманітності пропозиції, ТМ "Золотава", асортимент якої налічує понад 10 найменувань смачного сиру, вершкового масла і спредів різних типів жирності.

З 2002р. Андрушівський маслосирзавод, крім традиційних «Голландського», «Російського» і «Буковинського», почав випускати елітні сорти сиру: «Едам», «Гауда», «Дуплет» і «Мармуровий». У 2004р. була представлена ??нова серія сирів для справжніх гурманів (найменший сир «Гном»).

Визнання і популярність - ось дві основні складові успіху, що стали незмінними супутниками ТМ «Золотава»: більше 35 медалей на вітчизняних та міжнародних конкурсах. Останнім досягненням ТМ «Золотава» стала перемога в регіональному етапі масло «Золотава» в номінації «100 кращих товарів України» в 2010р.

Головною запорукою успіху є:
- підвищена увага до якості сировини,
- сучасні технології переробки,
- високий професіоналізм,
- компетентність керівників виробничих підрозділів.

Великі обсяги виробництва дозволяють утримувати собівартість продукції, витримувати оптимальні терміни поставок. Складені воєдино, ці фактори забезпечують Андрушівському маслосирзаводу зростання продажів у всіх регіонах Україні, а також вихід на міжнародні ринки. Андрушівські сири і масло продаються в Росії, Грузії, Вірменії, Азербайджані, Казахстані і Молдові, успішно конкуруючи з місцевими виробниками.
І все ж варто один раз покуштувати прекрасні сири, короновані золотим ім'ям - «Золотава» і гідно оцінити їх відмінний смак.

Енергетикам роботи вистачає завжди

Працівникам Андрушівського району електричних мереж, який є структурним підрозділом ВАТ «Житомиробленерго», в будь-яку пору року вистачає турбот. Для них важливо, аби не було нарікань на їх роботу від споживачів.
Головна проблема, над вирішення якої нині працюють енергетики, це заміна проводів, які є в експлуатації, на ізольовані, більш безпечні. Це роблять з метою електробезпеки насамперед на територіях шкіл, дошкільних закладів. Такі роботи розпочали ще наприкінці минулого року з дитячого оздоровчого закладу «Чайка», на території якого замінили понад 1,5 км. проводів, що обійшлося району електромереж в 200 тис. грн. Потім на черзі була і Нехворощанська ЗОШ І-ІІІ ступенів. А всього в минулому році замінили 4 км. лінії 0,4 кВ. В поточному додадуть ще 3,5 км. Насамперед в таку програму включена Малоп’ятигірська загальноосвітня школа І-ІІ ст. Тільки зійшов сніг і можна було ставити опори, енергетики розпочали будівництво нової лінії 10 кВ протяжністю в 1,6 км. по вулиці Лисенка в Андрушівці. Варто нагадати й про те, що обходяться такі роботи РЕМу недешево: кілометр лінії коштує майже 200 тис. грн. Одна лише опора обходиться в 1200 грн., а їх, до речі, виготовляють за спеціальною технологією аж в Білій Церкві. Прокладати нову лінію доручили бригаді з ТОВ «Житомиренергобуд» під керівництвом досвідченого майстра В. М. Кравчука та бригадира С. Ю. Нижви. Швидко і злагоджено працює цей колектив, в ньому кожен знає свою ділянку роботи, відповідає за якість її виконання. Та чи не найвідповідальніше завдання стоїть перед електромонтером з 30-річним стажем О. М. Бойком, який уже звик виконувати монтажні роботи на висоті понад 10 метрів: він має швидко і правильно підвісити нові проводи АС-50 на опорі СВ-10,5. Монтують енергетики нову лінію для розвантаження мережі і створення резерву електроенергії для промислових споживачів. А ще - для завантаження нової підстанції «Вугільна», яка була в розпорядженні підприємства «Бурвуглевидобуток». Після закриття шахти в Андрушівці її викупило ВАТ ЕК «Житомиробленерго» для розвитку електропостачання в м. Андрушівка - додаткового використання 5 мВт трансформаторної потужності. Отож будні в енергетиків нелегкі і напружені. Але підтримують такий ритм з тим, аби задовольнити потреби споживачів. Це кінцева мета їх праці.

Валентина Василюк
понеділок, 11 квітня 2011 р.

Громада може багато

В 35 населених пунктах району відбулися загальні збори громадян, на яких люди обговорювали свої скромні здобутки, намічали завдання на найближчий час, нарікали на невлаштованість сільського побуту і водночас спільно шукали шляхи, як вийти із окремих ситуацій.
На високому організаційному рівні, по-діловому пройшло таке зібрання у Великих Мошківцях. Це видно із звіту сільського голови. Фрагменти з виступу друкуємо нижче.
Село наше невелике: у 194 дворах проживає 447 жителів. Немає в нас жодного сільгосппідприємства, так що якоїсь допомоги людям чекати нізвідки - з усім наболілим йдуть до сільської ради. Уже який рік поспіль ми наполегливо працюємо над формуванням та виконанням місцевого бюджету, спрямованого на забезпечення соціально-економічного розвитку підвідомчої території. Дохідна частина його за минулий рік виконана на 100,4 відсотка. Це дало змогу частину коштів направити на вирішення найневідкладніших завдань. Зокрема, на капітальний ремонт сільської бібліотеки витратили 18 тис. грн. Стало в приміщенні охайно і затишно, бо замінили в ньому підлогу, зробили пічне опалення, завезли дрова. Майже 40 тис. грн. використано на ремонтні роботи в приміщенні дитсадка, на благоустрій його навколишньої території, придбання м’якого інвентаря, іграшок. Минулого року на балансі сільської ради знаходився ФАП, тому частину коштів направили на його поточний ремонт: зробили електричну систему опалення, замінили вхідні двері, вікна. Частину коштів направили на заміну вікон у сільській раді. Не забули і про будинок культури - закупили для нього нові меблі, а для учасників художньої самодіяльності - костюми. На ремонт будинку культури виділено 70 тис. грн. На всі установи, що знаходяться на території ради, торік виготовили свідоцтва на право власності. Проведено грошову оцінку земель населеного пункту, відповідно до неї буде нараховуватися плата за землю. Господарюємо в селі, виходячи з власних можливостей, чітко обліковуємо надходження коштів й доцільно витрачаємо їх. Так, частину їх від податку з власників транспортних засобів направляємо на грейдерування доріг та розчистку їх від снігу в зимовий час. Погано, що відтепер ця стаття доходів не працюватиме на місцеві бюджети. Це була хоч незначна, а все ж підтримка, яка нам необхідна зараз, коли дороги передані у комунальну власність села. На їх утримання треба відтепер чекати підтримки від держави. В селі тільки один магазин. Для зручностей і розширення асортименту товарів незабаром відкриється друга торгівельна точка. Шукаємо спонсорів серед добрих людей, з їх підтримкою розпочнемо роботи з освітлення вулиць. Потребує капітального ремонту приміщення сільської ради. А от газифікація села залишається нашою мрією, бо без державної підтримки справу з місця не зрушити. Та повернемося до того, що нам під силу: це те ж наповнення кошика доходів шляхом стягнення орендної плати за користування землями невитребуваних паїв, тих, що знаходяться під будівлями, сплата фіксованого та прибуткового податків. І це не копійки, а десятки тисяч гривень, які так необхідні для соціального розвитку села. При підтримці депутатів, активістів, з їх безпосередньою участю проводимо щовесни благоустрійні роботи, наводимо лад на цвинтарі. У прибраному селі приємно і жити, і гостей зустрічати. Вся господарська діяльність ради проводиться насамперед заради поліпшення життєвого рівня людей, їх соціального захисту. Правди ніде діти: сельчан наших меншає з кожним роком, смертність випереджує народжуваність більш як удвічі. Молоді люди у пошуках роботи мігрують у міста, за кордон. Але тут, в селі, залишається їх коріння, родина, батьки, живе і працює громада під керівництвом органу місцевого самоврядування. Добре, що наші люди вірять у те, що держава не допустить знищення села і вітчизняного виробника. Вже запрацювала програма підтримки в агропромисловому секторі. І ще добре, що наші люди, незважаючи на низькі закупівельні ціни на сільськогосподарську продукцію, тримають у селі понад 100 корів, 45 коней, півтораста свиней. А щоб для них працювали заклади соціально-культурної сфери, жилося спокійно і в достатку, щоб у сім’ях зростали доглянуті, зігріті любов’ю діти, щоб люди шанували закони і дотримувалися їх, працює уповноважена довір’ям громади наша сільська рада. Принагідно хочу подякувати антопільским аматорам, які виступили в нас на сході села. Це справді народні таланти.

Руслана Постернак,
Великомошківецький сільський голова
неділю, 10 квітня 2011 р.

Терміново продається 4-кімнатний будинок в Андрушівці

Терміново продається 4-кімнатний будинок (плюс кухня, ванна) з усіма зручностями в Андрушівці по вул. Корольова, 24/1. Є телефон, Інтернет, кабельне і супутникове ТБ. Можливий продаж будинку з меблями та побутовою технікою за окрему плату. Ціна договірна. Тел.: 2-28-03, 0-96-730-20-07, 0-98-787-67-37.

Відновлення бурякової галузі

Рівень розвитку буряківництва значною мірою визначає стан економіки аграрно-продовольчого комплексу та активність формування вітчизняного ринку цукру.Розвиток бурякоцукрової галузі є стратегічним напрямком зміцнення вітчизняної економіки, оскільки буряківництво і переробна промисловість забезпечують робочі місця для сільського населення, є джерелом наповнення бюджету держави через податки, зростання внутрішнього валового доходу, а в цілому - економіки країни.
Оскільки ця галузь занепала, то постала необхідність зацікавити сільськогосподарських товаровиробників у її відновленні. Хто вирощував цукрові буряки протягом двох останніх років, той мав прибуток. В цьому переконалися і господарства, і населення. Виходячи з ситуації, голова облдержадміністрації С. М. Рижук виступив з ініціативою підтримати сільгосптоваровиробників. В цьому році з обласного бюджету виділено 3,6 млн. грн. для вирощування цукрових буряків в особистих підсобних господарствах. Кожен, хто виростить і доставить на заводи цукросировину, отримає по 100 гривень за кожну здану тонну її. Цукрові буряки можна здавати на переробні підприємства і нашої, і сусідніх областей. Цукрові заводи пропонують такі умови заготівлі цукрових буряків: ВАТ «Цукровий завод ім. Цюрупи» с. Андрушки Попільнянського району - за одну тону цукрового буряка пропонують 65 кілограм цукру та 600 кілограм жому; ТОВ «Маріїнський Укр-промзбут» с. Бродецьке Вінницької області - 72 кг. цукру, 800 кг. жому; Андрушівський цукровий завод - 72 кг. цукру та 800 кг. жому. В даний час Андрушівський цукрозавод в рахунок майбутнього урожаю дає населенню насіння цукрового буряка гібриду Український ЧС-70 в достатній кількості. Тому всі бажаючі придбати насіння можуть звертатися в завод, а сільські голови зобов’язані надати людям всебічну допомогу і підтримку.

Наталія Лисюк,
начальник відділу управління АПР
суботу, 9 квітня 2011 р.

Із сесії районної ради

8 квітня відбулася п’ята сесія районної ради шостого скликання, в роботі якої,крім депутатів, взяли участь голова та заступник голови, начальники управлінь та відділів районної державної адміністрації, міський, селищний та сільські голови, керівники підприємств, установ та організацій району, а також депутат Житомирської обласної ради Годований О. М.
Відповідно до порядку денного першим на сесії було розглянуто питання про внесення змін до районного бюджету на 2011 рік. З інформацією виступила начальник фінансового управління райдержадміністрації Суботенко Н. О. Депутати затвердили Програму залучення інвестицій в економіку району на 2011-2015 роки, Програму забезпечення пожежної безпеки на 2011-2015 роки, внесли зміни до Програми забезпечення депутатської діяльності на 2011 рік, Комплексної програми "Турбота” на 2011-2012 роки. На сесії було розглянуто питання про стан дотримання чинного законодавства у сфері використання та охорони лісів у Андрушівському районі. В цьому питанні виступили заступник начальника районного управління АПР Весельський В. М., лісничий Андрушівського лісництва Мельник І. О. та ін. Депутати заслухали питання про стан роботи підприємств зв’язку Андрушівського району, про встановлення відзнак Андрушівської районної ради, про закріплення депутатів районної ради за сільськими, селищною, міською територіальними громадами. Розглянули також протест прокурора Андрушівського району. З даного питання виступили старший помічник прокурора району Гончарук В. П., міський голова Бойко В. І., депутат обласної ради Годований О. М., голова районної державної адміністрації Мазур Б. В., голова районної ради Мельник О. В., депутати Хоменко В. А., Михайловський С. А., Осадчук О. В., Казмірчук В. А. та ін. Сімнадцять питань комунальної власності, які стояли в порядку денному сесії, перед цим були обговорені на засіданні постійної комісії з питань бюджету та комунальної власності. Рішення з усіх розглянутих питань були прийняті одноголосно.

Другорядних проблем немає

Ось і весняне сонечко заходилося обціловувати землю-годувальницю своїм теплом, а в кожного з нас побільшало турбот, бо час прибрати садибу, провести весняний догляд за садом, підготувати картоплю та насіння однорічних культур для висаджування та посіву. Вже підживлено озимину, йде посів ярих зернових, постійно вирішуються невідкладні проблеми у галузі освіти, культури, охорони здоров’я. Про те, як працюємо у 2011 році, про плани на перспективу ми й вели мову з головою районної державної адміністрації Б. В. Мазуром.
- Борис Валентинович, сьогодні хотілося б Вам поставити запитання, які найбільше хвилюють жителів району. Як аграрій з багаторічним досвідом, із добре відомою всім вимогливістю до себе й підлеглих, любов’ю до землі розкажіть про хід весняно-польових робіт та перспективи на майбутній урожай.
- Для проведення весняно-польових робіт сільгосптоваровиробники закупили 4115 тонн селітри, 2,5 тис. тонн складних добрив. В першому кварталі 2011 року придбано 16 одиниць сільськогосподарської техніки на загальну суму 2,6 млн. грн. Відповідно до структури посівних площ ярі зернові прогнозується посіяти на площі 25,1 тис. га. На 3,5 тис. га буде збільшено, в порівнянні з минулим роком, посіви кукурудзи на зерно. Станом на 13 квітня посіяно 30% ранніх зернових, а це 4000 гектарів. Викликає тривогу те, що близько 30 відсотків площ озимого ріпаку доведеться пересівати, а от посіви озимої пшениці та жита знаходяться у доброму і задовільному стані. Всю озимину підживлено.
- Неодноразово на сторінках газети йшла мова про газифікацію Волиці, реконструкцію очисних споруд м. Андрушівка. Що Ви можете сказати з цього приводу?
- В даний час активно ведуться роботи по будівництву підвідного газопроводу в с. Волиця, там створено кооператив, обрано керівника, який безпосередньо займається питаннями газифікації. Нарешті розпочато роботи по реконструкції та будівництву очисних споруд. Завдяки підтримці голови облдержадміністрації С. М. Рижука з обласного фонду на ці роботи виділено 800 тис. грн., а рішенням сесії районної ради - 100 тис. грн.
- Останнім часом гостро стоїть питання щодо прийняття та запровадження пенсійної реформи. І найболючішим тут є легалізація заробітної плати. Які заходи вживаються керівництвом району стосовно виведення доходів громадян з тіні і зменшення сум виплаченої в «конвертах» заробітної плати?
- По-перше, страховий стаж залежить не від печатки в трудовій книжці, а від того, протягом якого періоду за людину платили внески. По-друге, розмір пенсії прямо пропорційний тій заробітній платі, з якої вони сплачувалися. А людина, яка отримує заробітну плату в «конвертах», позбавлена соціальних гарантій, захисту від незаконного звільнення, права на відпочинок, а головне - гідної пенсії в старості. Працівники Державної податкової інспекції, управління Пенсійного фонду спільно з правоохоронними органами постійно проводять перевірки та рейди по виявленню нелегально працюючих. Але, в першу чергу, від людини, її свідомості та відповідальності залежить, яким чином їй виплачують зароблені гроші. Хочу сказати, що незабаром Верховна Рада розгляне законопроект, в якому передбачено значні штрафні санкції за виплату «тіньової» зарплати.
- Борис Валентинович, нещодавно відбулася колегія обласної прокуратури, де йшла мова про соціальний захист інвалідів. Скажіть, а як в нашому районі вони забезпечуються спеціальним автотранспортом, технічними засобами реабілітації та протезно-ортопедичними засобами, санаторно-курортним лікуванням?
- Дотримуючись чинного законодавства про соціальний захист ветеранів війни щодо першочергового забезпечення автомобілями інвалідів війни, тих, хто безпосередньо брав участь у бойових діях під час Великої Вітчизняної війни та війни з Японією, всіх інвалідів війни включено у першочергові списки на отримання автомобілів. В минулому році три інваліди Великої Вітчизняної війни отримали транспортні засоби. Технічними засобами реабілітації забезпечені 55 інвалідів, направлення на виготовлення протезно-ортопедичних виробів отримали 143 чол. На жаль, існує проблема забезпечення інвалідними візками, де в черзі перебуває 12 чол. А щодо санаторно-курортного лікування, то в минулому році ним забезпечено 36 інвалідів та ветеранів війни. На жаль, немає можливості забезпечити путівками всіх інвалідів загального захворювання. Так, на обліку для отримання путівок перебуває 87 інвалідів, а виділено було їх лише 5. В цьому році ми плануємо, по можливості, для придбання путівок виділити кошти з місцевого бюджету.
- Хотілося б з перших вуст почути, як проводиться реформування закладів охорони здоров’я в нашому районі.
- Відповідно до чинного законодавства з 1 січня 2011 року всі заклади первинної медико-санітарної допомоги - дільничні лікарні, лікарські амбулаторії, амбулаторії загальної практики сімейної медицини, фельдшерсько-акушерські та фельдшерські пункти фінансуються з районного бюджету і підпорядковуються ЦРЛ як структурні підрозділи. В районній державній адміністрації створено відділ охорони здоров’я, який є розпорядником бюджетних коштів та замовником медичних послуг. А з ініціативи моїх однопартійців, членів Партії регіонів, планується відремонтувати в лікарні ліфт та прийомне відділення. Сподіваюся, що всі ці заходи сприятимуть поліпшенню медичного обслуговування населення.
- Скажіть, які заходи вживаються місцевою владою для покращення матеріально-технічного забезпечення навчальних закладів району, підтримки обдарованої молоді?
- За кошти районного бюджету в грудні минулого року придбано автобус вартістю 293 тис. грн. для підвезення до Червоненської ЗОШ І-ІІІ ст. учнів, які проживають у селах Забара, Котівка, Малі Мошківці. Планується провести ремонтні роботи в багатьох школах району, а в Степківській зробити електроопалення замість існуючого пічного та провести ремонт шиферної покрівлі приміщення. Необхідно також зробити реконструкцію теплогенераторної в Андрушівській ЗОШ І-ІІ ступенів. З нашої ініціативи з районного бюджету виділено кошти для підтримки обдарованих дітей.
- Борис Валентинович, приємно, що Ви не залишили своє захоплення спортом. Мабуть, вболіваєте і за цю галузь. Що ж нового у спортивному житті району?
- Команда «Аміко» успішно виступає в чемпіонаті області та України з футболу серед ветеранів, «Фортуна» бере участь у чемпіонаті області, дитячі команди ДЮСШ є неодноразовими призерами обласного футбольного фестивалю «Даруймо радість дітям». У нас щорічно проводиться чемпіонат району з футболу. Вже в цьому році маємо гарні результати - підготовлено п’ять спортсменів-першорозрядників, а Юля Яремчук із Зарубинець на ХVІ чемпіонаті України з армспорту посіла перше місце, виконавши спортивний розряд кандидата в майстри спорту. Зараз в районі триває місячник «Спорт для всіх - спільна турбота» і я запрошую спортсменів та шанувальників спорту, небайдужих жителів району взяти участь у ремонті, впорядкуванні та облаштуванні спортивних майданчиків у кожному населеному пункті. Давайте всі разом будемо привчати нашу молодь до здорового способу життя. Задля позитивних змін у розвитку галузі в області - зміцнення матеріально-технічної бази спортивних закладів, підтримки провідних спортсменів та тренерів з ініціативи голови обласної державної адміністрації С. М. Рижука на Житомирщині створено обласний благодійний фонд «Розвитку фізичної культури і спорту та Олімпійського руху». Запрошую всіх, по можливості, підтримати матеріально ЖОБФ.
- На часі гостро стоїть питання виховання патріотів, високодуховних культурних людей. Чільне місце у цій справі відводиться школі мистецтв, але ж умови, в яких навчаються діти, не відповідають вимогам. Яка перспектива щодо діяльності школи та вирішення питання приміщення для неї?
- У нас в районі немало талановитих дітей, більшість з них навчається в школі мистецтв, бере участь в різноманітних конкурсах, фестивалях. А коли в Житомирі проходив творчий звіт району, то в ньому брали участь чотири колективи зі школи мистецтв і їх виступи були оцінені досить високо. Саме школа мистецтв, здійснюючи естетичне виховання, готує підґрунтя для занять художньою творчістю. Але на даний час умов для збільшення кількості учнів немає, бо й так два класи - образотворчого мистецтва й хореографії проводять заняття в приміщенні районного будинку культури. А тому райдержадміністрацією було прийнято рішення про переведення школи мистецтв у приміщення районного кінотеатру. Зрозуміло, що там необхідно зробити реконструкцію та ремонт, а для цього потрібні немалі кошти. Ремонтні роботи розпочалися ще в минулому році, проводяться й зараз. І сподіваюся, що за два роки ми всією громадою відсвяткуємо новосілля школи мистецтв.
- Нещодавно однопартійці одноголосно обрали Вас головою районної організації Партії регіонів. Як Вам вдається поєднувати нелегку роботу керівника району з громадською діяльністю?
- Як і в кожного керівника району, роботи в мене багато, але, очоливши Партію регіонів, відчув справжню підтримку однодумців. Я високо ціную досвід роботи й ініціативу однопартійців Святюка Є. П., Яцюк Л. Д., Сословської С. І., Сілецької Л. П. Користуючись нагодою хочу подякувати депутатам обласної ради О. В. Пастовенському та М. М. Олещенку за їх слушні поради, підтримку й допомогу.
- Борис Валентинович, я поставила Вам лише частину запитань, які цікавлять наших читачів. Сподіваюся, що на сторінках газети в майбутньому ми продовжимо наш діалог з приводу інших наболілих, актуальних тем.

Бесіду вела Марія ОЛЕКСЮК
пʼятницю, 8 квітня 2011 р.

У ветеранів багато турбот

Людям поважного віку, ветеранам праці притаманні ініціативність, творчість та наполегливість в досягненні мети. Реалізувати себе в різних сферах життєдіяльності - таке завдання поставили перед собою члени президії районної ради ветеранів на черговому засіданні.
У виступах Семенова М. О., Ковтун Р. Ф., Піцикевича С. А. говорилося про турботу, якою оточені ветерани та учасники війни, і про те, що ще слід зробити для поліпшення їх життя та соціального захисту. У виступах йшла мова також про підготовку матеріалів до випуску додаткового тому Книги Пам’яті України «Переможці». Було наголошено, що назріла необхідність значно поліпшити роботу ради ветеранів. Слушні пропозиції висловили Ворона В. Д., Войцехівський Б. І., Дяченко Я. А., Озорніна Н. І. Говорилось про пошуки нових форм і методів роботи організаціі по залученню ветеранів праці та дітей війни до активного громадського життя. Запропоновано створити комісію з організації культурного відпочинку та дозвілля ветеранів, пенсіонерів. Керівник волонтерського центру Вожик М. В. розповіла про відзначення Міжнародного дня волонтерів. Захід цей ми почали проводити в останні роки. Громадські активісти різних поколінь порозумілися заради досягнення спільної мети - творити добро для тих, хто ним обділений. За проявлені людяність і доброту, чуйність і повагу до людей похилого віку ветеранська організація району відзначила подякою учнів 11-их класів Андрушівської №1, Городківської, Степківської та Червоненської загальноосвітніх шкіл. З усіх заслуханих питань були прийняті відповідні рішення.

Надія Горкун,
голова ради районної організації ветеранів

Двое нероб випили та закусили на 600 чужих гривень

6 квітня до Андрушівського райвідділу міліції звернувся житель м. Житомира, 1970 р.н., із заявою про те, що з його приватного магазину невідомим викрадено алкогольні напої та продукти харчування. Сума збитку становить майже 600 гривень.

Дільничні інспектори спільно із працівниками карного розшуку за підозрою у скоєнні злочину затримали двох 25-ти та 35-річних непрацюючих жителів району.

ВЗГ УМВС України в Житомирській області
четвер, 7 квітня 2011 р.

До відома власників транспортних засобів

Повідомляємо, що з 1 по 10 число кожного місяця за адресою м. Андрушівка, вул. Корольова, 10 (АТП "Агробуд”) буде проводитися перевірка технічного стану транспортних засобів та видача протоколів для подальшого проходження чергового ТО в ДАІ.

Учасник героїчного рейду на Берлін

Боляче і соромно за те, що нащадки забули про героїчні подвиги патріота-андрушівчанина Петра Григоровича Токунова. Його ім’я, на жаль, не внесене до Книги Пам’яті. Петро Токунов - випускник Андрушівської семирічки 20-их років минулого століття і Андрушівської школи ФЗН. Працював слюсарем на цукрозаводі, був ініціатором будівництва народним методом будинку культури імені Леніна. В 30-их роках закінчив Чугуївське авіаційне училище. В роки Великої Вітчизняної війни Петро Токунов - пілот І класу, був учасником історичного рейду 8 серпня 1941 року на Берлін. 9 серпня газета «Правда» писала про цей рейд так: «Окрема особлива група авіації Червонопрапорного Балтійського флоту під командуванням полковника Е. Н. Преобреженського вилетіла з о. Сарема (Ефель), провела перший нічний бомбовий удар по військових об’єктах фашистів у Берліні. Під час бомбардування танкової колони ворога бомбардувальник батальйонного комісара Нежданова знищив 5 танків ворога, але і сам був пошкоджений і приземлився в розташуванні німецьких військ. Радянські пілоти не залишили свого комісара в біді. Декілька екіпажів, ставши в коло, інтенсивно обстрілювали німецьких солдатів, не давали їм наблизитися до радянських льотчиків. А в цей час лейтенант Н. К. Струєв зробив посадку, взяв на борт свого літака екіпаж комісара і доставив його у свій полк». Серед учасників цього героїчного рейду був і Петро Токунов. Нам відомо, що він загинув пізніше, але коли і де – не знаємо. Якщо хто знає щось про подальшу долю героя, просимо повідомити по телефону 2-14-03 Й.В. Лоханському або в редакцію районки.

Йосип Лоханський,
історик-краєзнавець
середу, 6 квітня 2011 р.

Відкрите акціонерне товариство "ЧЕРВОНСЬКИЙ ЦУКРОВИК", повідомлення

Відкрите акціонерне товариство "ЧЕРВОНСЬКИЙ ЦУКРОВИК", надалі за текстом ВАТ «ЧЕРВОНСЬКИЙ ЦУКРОВИК» (ідентифікаційний код за ЄДРПОУ: 00372374, місцезнаходження згідно з реєстраційними документами: 13434, Житомирська область, Андрушівський район, смт. Червоне, вул. Свердлова, буд. 75, тел. 041-3694-809) повідомляє: У зв’язку із отриманням відповідної пропозиції від акціонера (Товариства з обмеженою відповідальністю «АМСЕРВ КОНСАЛТИНГ ЕЛЕЛПІ», зареєстроване за законодавством Великобританії, якому належить 5470282 простих іменних акцій ВАТ «ЧЕРВОНСЬКИЙ ЦУКРОВИК», що складає 24,9% акцій), до порядку денного загальних зборів акціонерів ВАТ «ЧЕРВОНСЬКИЙ ЦУКРОВИК», що відбудуться 19 квітня 2011 року, вносяться зміни. Зміни до порядку денного вносяться шляхом включення нових питань, а саме: 1. Про прийняття рішення про розміщення облігацій ВАТ «Червонський цукровик» на суму 31000000,00 гривень (Тридцять один млн., 00 коп.) та затвердження рішення про закрите (приватне) розміщення облігацій.
2. Про надання повноважень Наглядовій раді ВАТ «Червонський цукровик» на проведення усіх необхідних дій, пов’язаних із розміщенням облігацій, затвердженням результатів розміщення облігацій та звіту про результати розміщення облігацій, а у випадку дострокового закінчення розміщення облігацій, прийняття рішення про закінчення розміщення, а також підписання всіх необхідиих документів та угод, пов’язаних з випуском, обігом та погашенням облігацій.

вівторок, 5 квітня 2011 р.

І досі тривожать серце спогади

11 квітня - Міжнародний день визволення в’язнів фашистських концтаборів

Близько 66 літ минуло відтоді, як закінчилась Велика Вітчизняна війна, яка назавжди залишила болючі мітки в людських долях, серцях, а багатьом - фашистське клеймо на тілі. Стоїть таке і на руці нашої односельчанки, великої трудівниці і усіма шанованої жінки Надії Олексіївни Яцик (дівоче прізвище Горбач), якій довелося пройти через німецькі концтабори і вижити. У їх родині підростало четверо дітей. Надія була найстаршою. Закінчивши шість класів, пішла разом з батьком працювати різноробочою на невеликий лісопильний завод, що був тоді в Нехворощі. А тут - війна. І досі стає моторошно, коли згадує, який страх охопив, коли почули оту страшну звістку. Батько пішов на фронт. В селі фашисти влаштовували облави на юнаків і дівчат, виловлювали ночами, як звірину, щоб відправити до Німеччини. В 1941-ому спіймали і Надію, разом з іншими дівчатами посадили на віз і повезли в Бердичів, але їй вдалося втекти по дорозі… Вдруге, у липні 1942-го, уже не відкрутилася: в Бердичеві посадили в товарняк і повезли в Польщу. В дорозі їли сухий пайок, бо води не давали. Гнітили важкі думки, лякала невідомість. Висадили їх неподалік Кракова, де один заможний поляк відібрав 20 дівчат, аби працювали на нього. Не з медом було, вирішила втікати будь-що. Спіймали, посадили у в’язницю, а восени 1942-го відправили непокірну в концтабір міста Аушвіц, де терпіла знущання до січня 1945, а потім був страшний Бухенвальд. Смугастий одяг, дерев’яне взуття, баланда з брюкви, в кожному з бараків жило по 600 чоловік. Постійно стояв страшний сморід з крематорію, де спалювали хворих, бо їх ніхто не лікував. Отож молила Бога, аби не захворіти, бо то був кінець. А євреїв там спалювали партіями, вели ніби до лазні… Не існувало ні прізвищ, ні імен, лише табірний номер. У неї на обох руках вибито 22487. Цей номер ще й тепер будить страшні спогади. На власні очі бачила Надія Олексіївна смерть, насилля, звіряче катування. Витримала все: і приниження, і важку працю. А дім, рідне село снились ночами. Їх звільнили в квітні 1945-го, а додому потрапила аж у червні. Небагатьом в’язням із тих 100 тисяч мучеників нацистського концентраційного табору Бухенвальд судилось вижити. Але життя було до Надії Горбач прихильним, бо вона, сильна духом, вижила, повернулася до рідної домівки. Працювала на полі, потім стала дояркою. В 1946 році вийшла заміж, народила і виховала п’ять прекрасних дочок. Ними живе і радіє, а ще - внуками, правнуками.

Андрій Устименко,
студент Житомирського держуніверситету ім. І. Франка

З виступу першого заступника голови РДА О. А. Борисова на колегії райдержадміністрації

Районною державною адміністрацією спільно з відповідними службами постійно здійснюється контроль за рівнем та повнотою і своєчасністю виплати заробітної плати працюючим, її легалізацією, проводяться співбесіди з керівниками та засновниками підприємств щодо забезпечення легальної зайнятості, оплати праці на рівні не меншому від мінімальної зарплати, встановленої законодавством. Довгострокову заборгованість з виплати заробітної плати має лише ВАТ «Андрушівське АТП-11838», щодо якого Господарським судом області розпочато процедуру відновлення платоспроможності. За дорученням голови облдержадміністрації направлено звернення до прокуратури області стосовно надання допомоги в стягненні заборгованості.
За 2010 рік середньомісячний розмір заробітної плати в розрахунку на одного штатного працівника склав 2166 гривень. Підвищення рівня зарплати відбулося майже в усіх галузях економіки району, зокрема:
- у промисловості - 1993 грн.;
- у сільському господарстві - 1884 грн.;
- у освіті - 2961 грн.;
- у культурі - 2593 грн.;
- у медицині - 2091 грн.
Спільно з податковою службою району постійно проводяться перевірки щодо легалізації заробітної плати та зайнятості населення, за наслідками роботи групи 10 роботодавців притягнуто до адміністративної відповідальності. Вживаються невідкладні заходи з метою забезпечення вчасних надходжень коштів до бюджету Пенсійного фонду України. За два місяці поточного року вони становлять 5006,5 тис. грн. Заборгованість платників до фонду на 1.03.2011 р. складає 2725,5 тис. грн. , протягом 2010 року заборгованість зменшилася на 692,2 тис. грн. Найбільшим боржником є ВАТ «Андрушівське АТП-11838» - сума боргу становить 974,5 тис. грн. Відділ державної виконавчої служби в районі отримав для примусового стягнення узгоджених вимог на суму боргу 199,8 тис. грн. З 1 січня 2011 року набрав чинності Закон України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування». Замість платежів до чотирьох соціальних фондів запроваджено єдиний соціальний внесок. Внаслідок змін в чинному законодавстві Пенсійний фонд проводить збір та адміністрування коштів із соціального страхування. На сьогодні заборгованість із сплати єдиного соціального внеску становить 124,3 тис. грн. Найбільшими боржниками є: ДП «Червоненський завод продтоварів» - 44,5 тис. грн. та ТОВ «Червоне-Продсервіс» - 29 тис. грн. Державною податковою інспекцією в районі проводяться мобілізація надходжень до бюджетів усіх рівнів, співбесіди з керівниками підприємств, вилучаються готівкові кошти в касах підприємств для погашення боргів, здійснюються перевірки діяльності СПД. Найбільшими боржниками по податку з доходів фізичних осіб (основне джерело надходжень до зведеного бюджету району) є КП ЖРЗРО «Промінь» - сума боргу складає 396,9 тис. грн., ВАТ «Андрушівське АТП-11838» - 362,9 тис. грн., ДП «Коростишівський спиртовий комбінат» - 47,7 тис. грн. TOB «Київ-Агробуд» - 18 тис. грн. Матеріали по останньому підприємству передані до суду. Найбільшим боржником за спожиту електричну енергію є військова частина А-1912 с. Новоівницьке - 67 тис. грн., за спожитий природний газ - квартирно-експлуатаційний відділ м. Житомир, який утримує гарнізонну котельню військової частини А-1912, - 706,2 тис. грн. Складною залишається ситуація по підприємствах, які надають комунальні послуги: КП Андрушівської міської ради «Комсервіс» отримало за результатами роботи у 2010 році 389 тис. грн. збитків. Необхідний розмір дотації для покриття різниці між діючими тарифами і фактичними затратами склав - 76,2 тис. грн. В новому році працівники, як і літом минулого року, йшли у відпустку за власний рахунок. Основною причиною такого стану є несвоєчасне коригування тарифів на послуги, втрати, в тому числі і крадіжки води в мережах, відсутність у міської ради достатніх ресурсів для розрахунку за виконані роботи з благоустрою міста. Фінансовий результат за 2010 рік КП «Пролісок» Новоівницької сільської ради склав 158 тис. грн. збитків. Майже вся ця сума – заборгованість жителів селища за комунальні послуги. На даний час сільською радою затверджено план санації (оздоровлення) підприємства на 18 наступних місяців. Основним чинником виведення підприємства із складного фінансового стану має стати забезпечення 100% оплати комунальних послуг та рішуча боротьба з боржниками, серед яких немало цілком благополучних і небідних односельців. Така вимога знайшла своє відображення в рішенні загальних зборів жителів селища. Складною залишається ситуація в ПП „Андрушівка”, яке забезпечує жителів районного центру послугами з утилізації побутових відходів та утримання багатоквартирних будинків. Тариф на послуги з утримання будинків (0,5 грн/м.кв.) не переглядався з початку минулого десятиліття і не може забезпечити покриття витрат на повноцінне обслуговування будинків, перш за все таких життєво важливих, як: ремонт вентиляційних каналів, утримання та ремонт внутрішньобудинкових водо-, газопроводів, електропроводки та каналізації, поточного ремонту покрівель. Далеко не все місто охоплене наданням послуг з вивезення побутових відходів, як наслідок - триває постійна „боротьба” із стихійними смітниками. Фінансують такі роботи зі своїх кишень жителі міста. Обслуговуючий кооператив «Джерело» с. Стара Котельня завершив фінансовий 2010 рік з 18,4 тис. грн. збитків, заборгованість членів кооперативу з відшкодування витрат на забезпечення водопостачання та інших склала 14,2 тис. грн. З метою поліпшення фінансового стану підприємств проводиться роз’яснювальна робота серед населення та претензійно-позовна діяльність щодо погашення заборгованості за спожиті житлово-комунальні послуги. Забезпечується дотримання вимог ст. 31 Закону України «Про житлово-комунальні послуги» в частині встановлення економічно обгрунтованих тарифів на житлово-комунальні послуги та повного відшкодування витрат на виробництво, своєчасне їх коригування відповідно до зміни цін на паливо-енергетичні ресурси, росту мінімальної зарплати тощо.

понеділок, 4 квітня 2011 р.

Бердичівський коледж промисловості, економіки та права оголошує прийом студентів на 2011-2012 н.р.

Бердичівський коледж промисловості, економіки та права
Оголошує прийом студентів на 2011-2012 н.р.

Денне відділення (на базі 9 та 10 класів) за спеціальностями: ливарне виробництво чорних і кольорових металів і сплавів; технологія обробки матеріалів на верстатах та автоматичних лініях; хімічне та нафтове машинобудування; бухгалтерський облік; економіка підприємства; фінанси і кредит; розробка програмного забезпечення; правознавство; фізичне виховання. Абітурієнти на базі 9 та 10 класів зараховуються на денне відділення коледжу за результатами вступних випробувань у коледжі.
Документи приймаються з 1 по 22 липня 2011р.

Заочне відділення (на базі 11 класів) за спеціальностями: технологія обробки матеріалів на верстатах та автоматичних лініях; хімічне та нафтове машинобудування; бухгалтерський облік; економіка підприємства; фінанси і кредит; розробка програмного забезпечення; правознавство. Абітурієнти на базі 11 класів зараховуються на заочне відділення коледжу: - за результатами вступних випробувань у коледжі для осіб, які отримали повну загальну середню освіту у 2007 році і раніше; - за сертифікатами Українського центру оцінювання якості освіти, виданими у 2008, 2009,2010 або 2011 p.p. Документи приймаються з 30 липня по 28 серпня 2011р. Відділення післядипломної освіти (на базі вищої освіти) за спеціальностями: економіка підприємства; бухгалтерський облік; фінанси і кредит. На відділення післядипломної освіти абітурієнти зараховуються до коледжу за поданням документа про вищу освіту (I-IV рівня акредитації). Випускникам коледжу надається право вступу за спорідненими спеціальностями до Державних ВНЗ IV p.a. за співбесідою (без сертифікатів) за скороченим терміном навчання. За довідками звертатись за тел.: (04143) 2-00-67; 2-10-75.

Відбулося засідання колегії райдержадміністрації

На колегії районної державної адміністрації, яка відбулася 30 березня, першим на порядку денному стояло питання про стан погашення заборгованості із виплати заробітної плати, платежів до Пенсійного фонду на підприємствах району всіх форм власності, стан розрахунків в районі за енергоносії та житлово-комунальні послуги. З інформацією виступив перший заступник голови РДА Борисов О. А. (читайте на сторінці). По даному питанню виступили голова районної державної адміністрації Мазур Б. В., в.о. начальника ДПІ в районі Святюк Є. П., прокурор району Козлов Ю.О., начальник управління Пенсійного фонду України в районі Онищук О. П. та інші члени колегії. Про роботу райспоживспілки по торгівельному обслуговуванню населення району та заходи щодо його поліпшення інформувала присутніх голова правління райспоживспілки Кучеренко Н.М., яка відмітила, що Андрушівська районна спілка споживчих товариств разом з усіма підрозділами (Андрушівське, Старокотельнянське, Червоненське споживчі товариства, комбінат громадського харчування, коопзаготпром, кооперативний ринок) має 65 торгових об’єктів, з яких у 14 здійснюється торгівельна діяльність самостійно, 44 передано в оренду та 7 об’єктів не працюють. Середня чисельність працюючих по всій системі РССТ 41 чоловік, зарплата яких складає в середньому 758,6 грн. на місяць. За 2010 рік товарообіг по всій системі РССТ склав 2,7 млн. грн., отримано 77 тис.грн. прибутку, відмічено, що основним завданням РССТ є забезпечення самоокупної та прибуткової роботи. По даному питанню виступив також начальник відділу економіки та розвитку інфраструктури райдержадміністрації Добровольський С. В., в обговоренні прийняли активну участь більшість членів колегії та запрошених. Було відмічено, що не вживаються ефективні заходи по покращенню роботи РССТ та підрозділів, практично зникли магазини РССТ в районному центрі, нічого не робиться для розвитку споживчої кооперації, практично зупинено заготівлю і переробку сільськогосподарської продукції та вторинної сировини, не надаються послуги закладів громадського харчування, зокрема, з виробництва власної продукції – напівфабрикатів, за багаторічної відсутності ремонтно-відновлювальних робіт втрачаються експлуатаційні якості будівель та споруд системи РССТ, зокрема будівлі універмагів в м.Андрушівка та смт.Червоне, будівля РССТ, прилегла до універмагів територія не утримується в належному стані. Викликає тривогу і соціальний захист працівників системи РССТ. На колегії обговорювались питання про стан фінансово-бюджетної дисципліни, про посилення боротьби з корупцією та контроль за використанням державного майна і фінансових ресурсів, про завдання по підготовці до проведення весняно-полових робіт у господарствах всіх форм власності. По всіх заслуханих питаннях було прийнято відповідні рішення.

Марія ОЛЕКСЮК
суботу, 2 квітня 2011 р.

Проводимо благоустрій

З метою проведення благоустрою і впорядкування територій міста, селища, сіл, підприємств, організацій та установ району, незалежно від підпорядкування та форм власності, із залученням громадськості, навчальних та лікувальних закладів 31 березня головою райдержадміністрації було підписано розпорядження про проведення заходів з озеленення, благоустрою на території району. Зокрема, з 1 квітня по 1 травня в районі оголошено місячник по благоустрою населених пунктів, встановлено єдиний щотижневий санітарний день - четвер. 16 квітня проводиться загальнообласна акція з посадки дерев та наведення санітарного порядку із залученням до цієї справи політичних партій, громадських організацій, навчальних закладів, державних та бюджетних установ. Також оголошено конкурс на кращий двір, вулицю, організацію та територіальну громаду з приведення в належний санітарний стан закріпленої території. Про це йшла мова 1 квітня на координаційній раді з питань місцевого самоврядування при голові районної ради, а 5 квітня голова районної державної адміністрації Б. В. Мазур та голова районної ради О. В. Мельник провели нараду з керівниками підприємств, організацій та установ міста щодо благоустрою прилеглих територій. Роботи по благоустрою розпочаті. Так, Андрушівським райавтодором проведено благоустрій території в мікрорайоні Гардишівка, а також на ділянці дороги Андрушівка-Волиця, ліквідовано стихійне сміттєзвалище по вул. Корольова, зроблено ямковий ремонт на відрізку дороги Андрушівка-Грушки. На ремонт використано 65 тонн асфальту. На даний момент проводиться благоустрій території мікрорайону Червона Гірка. На цьому зібранні виступили також перший заступник голови райдержадміністрації О. А. Борисов та міський голова В. І. Бойко.

Марія ОЛЕКСЮК
пʼятницю, 1 квітня 2011 р.

Аналізували зроблене, ставили конкретні завдання

1 квітня відбулося засідання координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради.

Присутні на ньому голови місцевих рад першим заслухали виступ заступника голови районної ради В. Б. Шпаківського про те, як виконується Закон України про благоустрій на території району, які завдання в цьому плані треба вирішити кожній територіальній громаді в найближчий час. Візитна картка кожного населеного пункту - в’їзний знак з його назвою. Їх треба негайно поновити чи виготовити нові, силою громади облаштувати автобусні зупинки, а де немає - спорудити нові. Далі - очистка лісосмуг, ремонт парканів на центральних вулицях, прибирання територій навколо закладів соціально-культурної сфери, в тому числі і торгівельних. Виступаючий також акцентував увагу присутніх на впорядкуванні цвинтарів, на залученні до благоустрійних робіт транспортних засобів, які знаходяться у власності членів громади. Продовжила перелік невирішених проблем головний державний санітарний лікар району В. А. Хом’як, зупинившись у своєму виступі зокрема на тих, що стосуються питної води і утримання колодязів, очищення населених пунктів від сміття, притягнення до відповідальності недбайливих господарів, які забруднюють навколишнє середовище. До таких злісних порушників місцева влада має право згідно закону застосовувати адміністративні засоби впливу. 16 квітня відбудеться загальнообласна акція по благоустрою та озелененню. Уже відомо, який обсяг робіт буде виконано в кожному населеному пункті. Організація і контроль за їх виконання покладені на місцевих голів. Керуючий справами виконавчого апарату районної ради С. А. Михайловський, виступаючи на засіданні координаційної ради, підсумував хід загальних зборів громадян, які відбулися в 35 населених пунктах району. У них взяли участь понад 2600 чоловік, було висловлено 183 проблемних питання, які стосувалися автобусного сполучення, медичного обстеження школярів, руйнації під’їзних шляхів, незадовільної роботи телефонного зв’язку, організації вивезення сміття, в тому числі зрізаних електриками дерев і гілок, якими загромаджені вулиці населених пунктів, тощо. Не байдужі до життя своїх громад жителі Глинівець, Великих Мошківець, Нехворощі, Степка, Лебединець, де загальні збори пройшли з високою явкою громадян. А в Любимівці, Волосові, Антополі, Новій Котельні і ще в окремих селах на зібрання громади зійшлося по кілька десятків чоловік. В цьому теж оцінка роботи тамтешніх місцевих голів. Учасники засідання заслухали інформацію лікаря-епізоотолога С. І. Феркалюка про небезпеку захворювань на африканську чуму свиней та сказ, проглянули тематичний відеосюжет. До присутніх звернувся заступник директора Андрушівського цукрозаводу К. Ю. Сокол, який сказав, що підприємство запрацює в цьому сезоні. А для цього запросив до співпраці селян району, які вже зараз можуть одержати від підприємства насіння цукристих, водночас уклавши з ним договори на вирощування і продаж цієї культури. В роботі засідання координаційної ради взяв участь і виступив голова районної державної адміністрації Б. В. Мазур.

Архів блогу